Com hereus d'una superposició de cultures que s'han solapat al llarg de la història, i que ha fet avançar la nostra societat. Un dels espais de la nostra societat més refractaris als canvis ha estat l'estament judicial. Recordem que els fonaments del nostre dret són al dret romà. I què deia el dret romà de la relació del pare (la dona està sota el domini de l'home alieni iuris) amb la seva descendència?

La situació jurídica dels fills diferia poc de la dels esclaus, ja que la patria potestas donava al pater familias un enorme poder sobre ells. Aquest poder se substanciava en els següents drets: Ius exponendi, dret a acceptar o no dins de la família el nounat. Ius vitae necisque, dret a ordenar la mort de qualsevol dels fills. Ius vendendi, dret a vendre els fills com a esclaus. La patria potestas romana ha evolucionat però és la base d'algunes afirmacions que actualment hem escoltat en declaracions de polítics conservadors.

Però les societats han evolucionat. Les dones, amb la seva lluita, estan aconseguint fer endarrere el masclisme més descarnat, i com a societat no solament reivindiquem la declaració dels drets humans, sinó que hem donat a la infància drets inalienables, subscrits en la declaració dels drets dels infants, adoptada per l'Assemblea General de les Nacions Unides el novembre de 1959, on trobem en el seu Principi 10: L'infant ha de ser protegit contra les pràctiques que puguin fomentar la discriminació racial, religiosa o de qualsevol altra mena. Ha de ser educat en esperit de comprensió, tolerància, amistat entre els pobles, pau i fraternitat universal, i amb plena consciència que ha de consagrar les seves aptituds i energies al servei dels seus semblants.

Com a espècie ens hem donat uns principis que sobrepassen les antigues pors al diferent, i ens reconeixem com a éssers humans plurals i iguals en drets i obligacions.

L'educació ha de ser una eina de la societat per formar persones amb pensament crític i que no es mogui la por a la diferència i a la diversitat. Els progenitors tenen el dret a formar la seva descendència en allò millor de les seves cultures, però aquest dret no pot esgrimir-se per alimentar l'odi o justificar la violació dels drets humans. Tot infant té dret a una educació que no converteixi els seus congèneres en enemics o víctimes seves. Acabar amb el bullying escolar, la violència de genere, la xenofòbia o la lgtbifòbia són fites que comencen a les escoles. L'anomenat «pin parental» sembla que simplement és una excusa d'aquells que volen mantenir les ideologies de l'odi en les noves generacions. No ho permetem.