Sembla que el president Quim Torra no hagi après res del que va passar l'octubre català de 2017.

Abans de la revolta catalana hi havia moltes teories sobre què podria passar si l'independentisme pujava al voltant de la meitat. Totes les especulacions eren versemblants. Des dels que plantejaven la possibilitat que l'Estat espanyol fos com la Gran Bretanya i acceptés un referèndum com el d'Escòcia, fins als que creien que els Mossos es posarien al costat del Govern i s'enfrontarien a l'exèrcit espa­nyol amb les armes. Somni humit de Diego Pérez de los Cobos, el falangista. Hi havia tot de teories intermèdies, es feien articles i llibres de tots colors.

Però el darrer trimestre de 2017 tots els dubtes van acabar. Ja sabem com respon l'Estat espanyol. No vol referèndum -o consultes- per moltes raons, la primera és que vivim en un Estat amb poca tradició democràtica, la segona és que haurien d'acceptar fer un referèndum sobre la Monarquia i la república a tot Espanya, i, és clar, el nostre rei Felip VI viu acollonit pel record que li ha transmès la seva mare. A Grècia van fer-ne un l'any 1974 i la república va guanyar per pallissa, el 70%, i els seus parents van haver de fotre el camp. Torra va prometre que implementaria la república i o bé creia que ho podia fer, cosa que no diu molt d'ell o sabia que no podria però ho va prometre. El cert és que no es pot. Després deia que desobeiria i, és clar, ho va fer però amb un tema tan menor, posar tres hores una pancarta, per després treure-la, que ha resultat patètic.

Imaginem un tema èpic de desobediència. Imaginem que Marchena en comptes de 13 anys posa 30 anys de presó permanent revisable als republicans catalans. En aquestes en una nit de rauxa el president Torra obre les presons i se'n van a l'exili de Suïssa. Torra seria aclamat i òbviament condemnat per desobediència. El cost/benefici per dir-ho en termes neoliberals seria acceptable. El més fotut de tot plegat és que l'actitud de la JEC, de l'Audiència Nacional (antic TOP), del Tribunal Suprem i del Tribunal Constitucional no va ara contra l'independentisme. Totes les decisions que han pres els ­darrers mesos van contra Pedro Sánchez i la seva majoria de govern. Tot l'aparell judicial actua saltant-se les lleis i les sentències europees a favor d'una majoria d'extrema dreta a Espanya. On no arriben els vots arriben les seves decisions per boicotejar un Govern d'esquerres. Cal que el republicanisme català -indepe o no- actuï com ho feien Jesús Eguiguren i Arnaldo Otegi al caserío Txillarre. Es van juramentar que no deixarien de reunir-se a pesar del que poguessin fer ETA i l'Estat obscur. Ara ja no hi ha sortosament ETA. Cal que deixem de fer el passerell.