Un any més, i ja en són seixanta-un, en aquest segon diumenge de febrer, Mans Unides ens convoca a celebrar la Campanya 2020, amb un missatge centrat en el deteriorament mediambiental. La crisi climàtica, com ens recorda Mans Unides, té un rostre dramàtic: 821 milions de persones castigades per la fam i més de 1.000 milions de pobres. Per això Mans Unides insisteix en les conseqüències que el deteriorament mediambiental té sobre milions de persones: els pobres que han de migrar en busca d'una terra on poder viure amb dignitat i els qui emmalalteixen per la contaminació de l'aigua i del sòl.

La fam i la pobresa són dues realitats que estan molt relacionades amb els danys mediambientals que pateix el planeta, com la contaminació, el canvi climàtic, l'esgotament dels recursos, la destrucció d'hàbitats i ecosistemes, les inundacions, com les que hem patit recentment provocades per la tempesta Gloria, la desertització, la desforestació i els incendis dels boscos.

Per això Mans Unides dona suport a diversos «projectes que ajudin els pobles a adaptar-se als canvis mediambientals i climàtics i a promoure iniciatives destinades a ajudar les persones que han de migrar degut a la crisi climàtica, les guerres o la fam».

Aquesta organització catòlica demostra que el maltractament del planeta «afecta en major mesura els pobres de la terra». Per això Mans Unides denuncia la «sobreexplotació dels recursos naturals, la desforestació i les diferents formes de contaminació».

Com diu Mans Unides, «la crisi mediambiental provoca, sobretot entre els més pobres, la fam, l'escassetat d'aigua, l'increment de la pobresa o migracions forçoses, a causa de l'augment de les inclemències meteorològiques». Com prediu Mans Unides, «l'any 2050, els impactes del canvi climàtic seran cada vegada més grans, sobretot a l'Àfrica subsahariana, a l'Àsia Meridional i a l'Amèrica Llatina».

Mans Unides ens urgeix a protegir la casa comuna, que és la terra, «com a condició indispensable perquè tota la humanitat pugui tenir un medi ambient òptim i una justícia climàtica efectiva, perquè les persones puguin afrontar els impactes de la crisi mediambiental».

En aquesta LXI jornada, Mans Unides ens exhorta a assumir un «compromís per canviar els nostres estils de vida i fer-los més solidaris i sostenibles». Cal que tots ens comprometem, com ens demana Mans Unides, a desenrotllar «una educació que promogui una consciència ecològica, per sensibilitzar i formar les societats en estils de vida i de consum més justos i sostenibles».

Mans Unides expressa la seva solidaritat «amb les persones i els pobles empobrits, que són els qui més pateixen les conseqüències del maltractament del planeta». Per això cal, urgentment, «frenar el desastre mediambiental», per tal d'assegurar la nostra supervivència.

Cap de nosaltres no es pot desentendre de la crida que avui ens fa Mans Unides, per acabar amb l'escàndol de la pobresa i de la fam que pateixen tants i tants germans nostres.