Aquest any que no hi ha vaga de taxis, ni d'autobusos, ni de metro, ni de Renfe, hi ha la pitjor crisi del Mobile World Congress de la història. És com una mena de venjança a tots aquells histèrics que per una simple vaga propagaven les set plagues d'Egipte. Com si a París, per exemple, no hi hagués vagues salvatges o com si a Nova York no hi hagués 10 vegades més criminalitat que a Barcelona.

Per què tenim aquesta crisi? En primer lloc perquè la dictadura més gran del món és ineficient per la salut de la gent. Com que és un règim antidemocràtic els metges, els científics i els periodistes no van poder avisar a la ciutadania i no es van prendre mesures a temps. I la plaga, aquesta sí real, es va estendre. S'assembla als primers dies de Txernòbil. Això sí, com que la Xina és un enorme país amb enormes negocis, ningú diu res sobre un règim detestable.

Crec, però, que la histèria s'ha generat, en bona part, pels propis productes que s'exhibeixen al MWC. De moment els seus dirigents han estat callats durant molt dies. Totes aquestes empreses fabriquen uns artefactes que creen addicció, que provoquen que tothom visqui en una bombolla, que ningú tingui un espai a la reflexió i que cap persona tingui criteri de res. I amb aquests vímets a la primera notícia no saben diferenciar entre l'opinió d'un boig a les xarxes que la informació d'un científic amb anys de treballs en la salut pública. Totes les opinions valen igual, diuen. No entenc perquè algunes empreses van anunciar no venir, mentre les xineses que efectivament aportaven risc, venien. Don dinero. Bé, hi ha una possibilitat que tot el que estem vivint sigui culpa de la Isabel Díaz-Ayuso. Segons fonts fiables a les xarxes es diu que va anar d'amagat a Wuhan, van agafar un ratpenat, el va fer viure en una habitació amb una civeta i la va regalar perquè se la mengessin uns veïns de la zona. Què sabrà el doctor Trilla!

El que ningú sembla discutir aquests dies és: els mòbils han millorat la nostra vida? Ningú es fa la pregunta perquè la resposta és: rotundament no. Antigament la gent tenia temps lliure. Va venir la televisió i els catalans ens dedicàvem a veure tres hores diàries la tele. Les famílies, les parelles ja no parlaven. Per si fos poc van posar més canals privats. L'estrès de la gent va augmentar: havien de triar. S'hi van afegir les plataformes Neflix, Movistar, etc. La gent vol veure sèries interminables. Ja ni surten de casa. Les discoteques i bars tanquen a centenars.

I mentrestant els mòbils van robant el temps a la gent, que hi dedica cinc hores al dia. Ha arribat un punt que el Departament de Salut està molt preocupat per la proliferació dels mòbils als quiròfans. I si comencem a imaginar un món lliure de mòbils? Nosaltres seríem molt feliços; ells, però, no guanyarien diners. El MWC se l'ha cruspit la histèria que ells mateixos han creat pel Covid-19. I la vida a Catalunya continuarà sense MWC.