Aquest cap de setmana Girona ha tingut, inusualment, els concerts i les barraques que l'Ajuntament va decidir suprimir les passades Fires a causa dels disturbis que s'havien registrat a la ciutat després de la sentència del judici de l'1-O. La Junta de Seguretat va aconsellar que no se celebressin. Fa dos anys, també es van cancel·lar els últims tres dies per les detencions de polítics independentistes. Amb aquestes ­barraques de febrer, que tenen un altre format, l'Ajuntament de Girona intenta compensar les entitats que comptaven amb els ingressos de Fires per mantenir les seves activitats anuals. Des d'alguns sectors, però, s'ha aprofitat la suspensió de les activitats a la Copa el passat mes d'octubre per obrir un debat sobre el model de concerts i de barraques. Els empresaris de l'oci nocturn han vist una gran oportunitat. I, si a Girona el debat està obert, i no són pocs els que tenen dubtes que l'Ajuntament mantingui el model existent des de fa anys, a Figueres ja han decidit un canvi radical.

L'Embarraca't, que data de 1990 i que des de 1996 se celebrava al recinte firal, als afores de la ciutat, canviarà aquest any tant l'emplaçament com el model. La ubicació serà la plaça Catalu­nya, al bell mig de la capital empordanesa. L'objectiu és crear un espai únic on concentrar tota l'activitat musical. Acollirà concerts per a joves, activitats diürnes i el ball per a la gent més gran. Aquest radical canvi de model també inclou l'eliminació de les barraques que gestionaven les entitats. El nou plantejament, després de deu anys de debat ciutadà, té una última, i probablement essencial, finalitat: trencar amb la cultura de l'alcohol que sol anar lligada a aquest tipus d'activitats. Aconseguir-ho, ja són figues d'un altre paner.

A Girona, la suspensió dels concerts i les ­barraques el passat mes d'octubre va provocar un fort rebuig. Per a la majoria dels joves, les Fires van associades a les barraques. És una tradició de molts anys. I també és una fórmula de finançament de moltes entitats. Després de la suspensió de la passada edició de les Fires no són pocs els que es malfien de les intencions reals de l'Ajuntament. El model tradicional de concerts i barraques es mantindrà aquest any? La malfiança es va incrementar fa unes setmanes quan la patronal de l'oci nocturn, Fecasarm, va proposar que els concerts se celebrin en un recinte tancat, siguin de pagament i es redueixi l'horari d'obertura. L'Ajuntament no s'ha pronunciat, però des de la Comissió de La Copa s'instava el consistori a ni tan sols atendre la proposta. Figueres ha tancat el debat obert fa deu anys amb un model radicalment diferent. A Girona resta obert, i cal esperar que es tinguin en compte els joves.