Amb els partits polítics que s'enfonsen es fa el mateix que amb els locals que canvien de negoci: es traspassen. D'aquesta manera, l'anterior inquilí no se'n va amb les mans buides. Ara ens trobem en ple traspàs de Ciutadans, pel qual el PP ha pagat quatre cèntims, ja que els seus anteriors inquilins no podien aguantar ja gaire més a la intempèrie. En els locals de Ciutadans es venia un producte polític que guarda poca relació amb el que ven Pablo Casado, però al meu barri, on abans hi havia una sabateria, hi ha ara un restaurant i no passa res. La mobilitat és el signe dels temps. Si recorres un carrer comercial on fins fa poc hi havia llibreries, cinemes, galeries d'art i botigues d'estilogràfiques, ara només veuràs establiments de roba, bars i perruqueries, per aquest ordre. La mobilitat tendeix a la concentració. El coronavirus no para, però fa la mateixa febre a tot arreu.

Vol dir que els partits polítics són majorment nínxols de mercat. Albert Rivera i Inés Arrimadas van detectar fa anys un buit i es van apoderar d'un pastís del qual han viscut folgadament fins fa uns dies. Però el comerç és implacable. Un negoci, no importa si el que hi vens són idees o espardenyes, exigeix una dedicació completa i un talent de 24 quirats. Has d'estar permanentment a la diana de les activitats de la competència. Observin el que ha passat en terra pàtria: va arribar un tal Abascal, va obrir un xiringuito de quatre rals, amb una filosofia treta del traster, i ho va posar tot de cap per avall. En el comerç no hi ha adversari petit. Abascal no és un ideòleg, és un empresari amb vista que va prendre nota del que exposaven en els seus aparadors els partits i va veure que faltava alguna cosa.

Els contribuents creiem votar idees quan fa temps ja que vam triar activitats econòmiques. Com que la majoria no tenim recursos per jugar a la borsa, apostem pels mercats financers amb aparença de servei públic. Si a Casado, per exemple, li asseguressin el triomf a canvi de desdir-se d'allò promès en el seu programa, es desdiria sense pestanyejar perquè en aquest sector, com en el del tèxtil, l'únic a considerar és el compte de resultats. Fixeu-vos en les coses que deia Sánchez i en què diu ara per evitar la ruïna.