Espanya ha emprès la major desmobilització de masses de la seva història, el confinament absolut supera en importància la pandèmia en si mateixa. Si mobilitzar un col·lectiu de milers de parroquians posseeix un mèrit enorme en l'era de l'oferta individualitzada, aquietar cinquanta milions de persones amb un mínim de coerció només estava a l'abast dels gegants de l'opressió sofisticada, Facebook i altres tirans. El virus s'està frenant, abans per la calor humida que per la submissió de la població, aviat arribarà l'hora de recordar que els efectes secundaris del segrest a domicili poden desbordar els seus avantatges. I a l'hora de consultar, recordi que la pandèmia ha demostrat que formular la mateixa pregunta a tres experts és la millor garantia d'obtenir quatre respostes diferents.

El coronavirus no carregarà amb les culpes dels deu mil morts espanyols efectius, que a més poden arribar a vint mil tot i la falsificació de xifres a la baixa. En algun moment es girarà la mirada cap als governants, que han deixat un abundant rastre documental de la seva malaptesa. La seva probabilitat de supervivència s'ha encongit, enmig d'una carnisseria que els impedirà cantar victòria amb les pitjors xifres del planeta. La temptació evident consisteix a perllongar la desmobilització de masses, apostant al poder de la desmemòria per no assumir responsabilitats, igual que un mes enrere pensaven que la pandèmia es curaria per si sola.

Per tant, i en la segona fase que ara comença, els ciutadans no només han de protegir-se del virus. Aquesta tasca hercúlia no ha de despistar-los d'adoptar precaucions contra els que insistiran en plans restrictius, amb l'únic propòsit de salvar el càrrec. Per aquest motiu una cap d'UCI mereixi més crèdit que un especialista del ministeri, que lluita abans per la continuïtat del seu cap que pel benestar dels altres. La població té dret a gestionar la seva por i a cridar el seu descontentament. Cal intensificar la desconfiança, i ni tan sols hem passat de la salut pública a la salut econòmica.