Tenia un amic que es va morir fa quatre anys als 92 anys. Era pagès. No havia anat a l'escola. Va passar durant una etapa de la seva vida pel món de la indústria i en va sortir per cames. I encara que sembli mentida un home de Sabadell va viure tota la seva vida fent de pagès. No només hi havia fàbriques. Conreava una vinya i un hort força gran. La seva mentalitat era precapitalista. En posaré un exemple. Si resulta que tenia ametllers i aquell any li pagaven per cada quilo d'ametlles x pessetes i ell considerava que allò era un abús de l'intermediari, decidia no collir-les, encara que perdés molts diners. Què s'ha pensat aquest fill de puta, cridava. I allí es quedaven les ametlles i part dels seus ingressos.

Tenia una original manera de pensar: ell creia que el món es dividia entre els que treballaven la terra i produïen aliments per la societat i tots els altres als quals anomenava «oficinistes». Tant li feia allò a què es dediqués un en una oficina, tenien una sola categoria: «oficinista». Bé, aquests dies m'he recordat d'ell. Estem discutint tot el dia sobre què entenem per funcionament dels sectors econòmics essencials. La gent diu, és clar, tot el que es refereix a l'alimentació: pagesos, transportistes i botigues. Deixem a banda, és clar, el personal sanitari i les farmàcies, què més d'essencial hi ha? Els estancs pels drogoaddictes que fumen i poca cosa més.

Podríem funcionar tot l'any amb els sectors econòmics essencials? Marx ens avisava que el capitalisme tracta de crear necessitats artificials il·limitades per tal de vendre. Mai podia haver pensat que tindria tanta raó com ara. Un altre exemple de la manera de pensar de l'amic pagès, deia «el més tonto és la persona». De fet és el mateix que expressava Friedrich Nietzsche quan ens deia que «l'home és el menys reeixit dels animals, el més malaltís, el més perillosament desviat dels seus instints». Qui no s'ho cregui pot consultar-ho a El anticristo. Alianza, Barcelona, Madrid, 2006, P, 43.

Dubto molt que aprenguem res un cop passada aquesta crisi. També es deia en l'anterior que s'havia de reformular el capitalisme. I ho deien els capitalistes. I què van fer? Res, seguir generant tota mena de productes financers especulatius dels que ens van dur a la crisi. Potser mentrestant que eliminem la UE, que només ens posa entrebancs. Mai millor dit: «entre-bancs».

Hi ha molta gent que critica els responsables polítics: creuen que en saben molt, que ens enganyen i que a més governen malament expressament. S'equivoquen. Aquesta gent en el fons té mentalitat infantil i creuen que els governants són persones molts intel·ligents. Traieu-vos-ho del cap. Qui ens governa no en sap i fa el que pot com tots nosaltres en la nostra vida, equivocant-se un cop rere l'altre.