Girona i Figueres són probablement els dos únics municipis gironins que, amb molts esforços, han aconseguit mantenir un teixit comercial amb relativa bona salut. Com afectarà el sector la pandèmia de coronavirus i les seves conseqüències? El consumidor que aquests dies ha acudit en massa al comerç en línia tornarà a les botigues físiques?

A la majoria de poblacions, el petit comerç llangueix. En pocs anys han hagut d'afrontar canvis estructurals i diferents crisis: la proliferació de grans centres comercials, la llarga i dolorosa recessió que va arribar a partir de 2008, i la competència dels gegants d'internet. Ara arriba la crisi del COVID-19, que ha fet entrar en pànic el comerç de proximitat. Més enllà de les ajudes que el sector pugui rebre, els comerciants hauran de guanyar-se la comprensió i el compromís dels seus veïns, i adaptar-se definitivament al món digital.

Comprar al comerç local, més que una elecció del consumidor racional, serà més que mai una expressió de solidaritat de la comunitat. Per sobreviure a la pandèmia, els comerços de les ciutats petites necessitaran tant els comerciants experimentats que sintonitzen els gustos locals com els residents compromesos amb el seu entorn.