Fins ara crèiem que els humans érem la superació dels homínids, Homo erectus, Homo habilis, Australopithecus, el Cro-magnon i Homo sapiens sapiens. Tot plegat és el producte d'una visió tancada i cega del que significa evolucionar. Això val pels que només se senten catalans, els que se senten espanyols, els que no saben com se senten i els que no se senten d'enlloc.

Si ara ens deixessin en una illa deserta ningú seria capaç de sobreviure com ho faria un Cromagnon o un home o dona del segle XIII. Ja m'ho estic imaginant, la gent agafaria el mòbil i s'adonaria que, no és que no tingui cobertura, és que s'ha acabat la telefonia. Ja no hi ha ni Movistar, ni Vodafone, ni Orange ni res de res. I pensarien: i ara com sé com s'han de fer les coses si, a més, vam acabar cremant tots els llibres perquè eren una cosa del passat? Crec sincerament que si ens deixessin en un bosc català, un 50% moriríem de set en 3 dies, els que sobrevisquessin moririen de gana en 10 dies. I molts moriríem per beure aigua no potable o fruits i rels tòxics.

Tinc un amic arqueòleg que va excavar un dolmen a Osona fa uns anys. Li vaig preguntar: i per què creieu que feien dòlmens aquella gent quan havien d'enterrar els seus morts? I em va dir, es preguntaven més o menys el mateix que ens preguntem nosaltres, sobre el significat de la vida i de la mort. No hi ha massa diferències.

De fet, la superioritat d'un home o una dona de l'edat de pedra sobre els actuals habitants de Catalunya és que si aquella gent hagués tingut un mòbil no haurien dubtat ni un moment sobre què fer amb ell: l'haguessin llançat amb tota la força el més lluny possible. I nosaltres, com que ens creiem molt molt intel·ligents, trigarem dècades a fer-ho. Estudis molt seriosos ens diuen que ara els joves dediquen vuit hores a dormir i vuit hores al mòbil, i sort que l'atur juvenil és brutal perquè així poden dedicar les altres hores a menjar i beure. Als nens i nenes ja els posen una tablet des que neixen perquè es converteixin en nadius digitals, diuen -i de passada no emprenyin, però això no es diu-, per la qual cosa un nadó de l'edat de pedra estava molt més agomboiat que un d'ara. Això si el seu pare o la seva mare en comptes d'estar per ell no està mirant també el mòbil.

Bé, per més que hi penso no hi veig cap avantatge en això de les tecnologies. Només veig que uns quants es fan molt rics fabricant estris que omplen de continguts altra gent que ho fa gratis. I sense que ningú protesti. Això sí que és la fi de la història, la gent més explotada que mai però sense protestar. Quan estan molt emprenyats fan un tuit. Els capitalistes, amos de l'univers, no paren de riure. Només som persones de l'edat de pedra amb internet i moltes moltes pretensions.