El país on el trampós nomena els magistrats que l'han de jutjar, la meitat dels votants han decidit que prefereixen l'hamburguesa amb formatge industrial i cansalada cruixent, llardosa i plena de colesterol, abans que un peix bullit amb poca sal, saludable i digestiu però brutalment insípid.

Francament, amb l'onada de tristesa que tot ho envaeix, no és fàcil retreure'ls-ho. Trump fa angúnia per mil motius, però Biden, amb aquell trotar cap al faristol i els lapsus de memòria a mig discurs, també en fa molta.

Sumem-hi que el sistema electoral permet de vegades la victòria del menys votat. Per exemple, ara fa quatre anys. S'ho haurien de mirar, però els encarregats de mirar-s'ho són precisament aquells a qui afavoreix l'anomalia. Els passa el mateix que a les eleccions catalanes, on a la demarcació de Barcelona regna el principi d'una persona, mig vot, i els que podrien resoldre-ho són aquells que hi surten guanyant.

Llavors hi ha l'embolic neuròtic del recompte inacabable. Estats Units és la pàtria de Google, Apple, Microsoft i Amazon, per citar les tecnològiques digitals planetàries més conegudes. Els seus ordinadors descomunals, cables transoceànics, i galetes invasores amb algoritmes invencibles, arriben a tot arreu al mateix temps i ens permeten saber-ho tot en mil·lèsimes de segon. Com és que el país d'aquestes empreses necessita quatre dies per fer un recompte de vots? Un espectacle penós que omple d'orgull i satisfacció els qui, a la vella Europa, els comptem a mà i coneixem el veredicte de les urnes abans d'anar a dormir.

I el destí del planeta? I la pau mundial? I la globalització? Ves a saber. Durant el mandat agressiu del milhomes Trump, la Xina s'ha fet més forta que mai. I Estats Units ha repatriat un munt de militars escampats pel planeta. Se'n recorden del « yankee go home» del segle passat? Doncs ell ho ha fet, més que no pas el simpàtic Obama. Les aparences enganyen i els governants acaben decidint a partir del càlcul d'interessos. Amb quina roba ho vesteixin ja és una altra cosa. Les pel·lícules no són de veritat.