Opinió

PSC: més vots, menys ministres

El nombre de ministres catalans no és cap garantia que el Govern espanyol dediqui més amor als nostres maldecaps i aspiracions, però no deixa de ser un termòmetre de la rellevància que s’atorga a les sucursals catalanes dels partits governants. I heus aquí que el nombre d’afiliats al PSC en l’executiu de Pedro Sánchez ha passat de dos a un. Fins abans de la remodelació hi havia Miquel Iceta i Raquel Sánchez, mentre que ara només hi haurà en Jordi Hereu a Indústria. Efectivament: és aquell alcalde de Barcelona que va perdre el referèndum del tramvia per la Diagonal i va ser derrotat per Xavier Trias a les següents eleccions.

A les generals de fa quatre anys el PSC va obtenir un 20% dels vots i un total de 12 diputats. Per agrair la seva contribució a la victòria i en reconeixement al pes del partit, Pedro Sánchez el va obsequiar amb dos llocs de ministre. A les eleccions d’aquest any els resultats han estat més que superiors: 34% dels vots i 19 diputats. Per agrair la contribució encara més gran a la victòria i reconèixer el pes creixent del partit, Pedro Sánchez ha dividit per dos el nombre dels seus ministres. Si aquesta dinàmica puntual es converteix en sistemàtica, cal suposar que si un dia els de Salvador Illa oferissin al PSOE aquells mítics 25 diputats del millor any, la direcció federal els premiaria amb un total de zero ministeris. Al capdavall, la Comunitat de Madrid, on any rere any el PSOE aplega engrunes electorals, és el territori amb més representació a la taula setmanal de la Moncloa.

Ara que s’ha de concretar el traspàs de Rodalies han donat Transports al noi aquell de Valladolid que va planxar Feijóo en la seva fracassada investidura. De xerrar en sap un pou, però qui sap si l’altiplà de Castella dona la millor perspectiva per negociar descentralitzacions. També és cert que tenir una ministra de Gavà no va alterar el dogma de les vies intransferibles fins que la necessitat de vots es va fer virtut de pacte. En els catorze diputats confiem, que és molt confiar.

Subscriu-te per seguir llegint