El consum regular de fruits secs pot reduir el risc de malalties cardiovasculars fins en un 30%, segons l'INC (International Nut and Dried Fruit Council). Aquestes dades apunten també a la reducció en la incidència de diabetis mitjançant el consum d'una ració diària de fruits secs, la qual cosa equival a uns 30 grams.

L'INC posa de manifest aquestes dades coincidint amb el Dia Mundial del Cor, ja que les malalties cardiovasculars són la principal causa de mortalitat a tot el món. En concret, segons l'Organització Mundial de la Salut, el 2008 es van registrar més de 17,3 milions de morts a tot el món per aquesta causa que, segons aquesta mateixa font, provocarà prop de 23,3 milions de morts a tot el món el 2030.

"A causa de les seves nombroses propietats beneficioses, els fruits secs són aliments que a més d'aportar nutrients milloren notablement la salut i redueixen el risc de patir malalties cròniques", assegura Jordi Salas-Salvadó, president de l'INC. Així mateix, recorden que el consum regular de fruits secs ajuda a reduir el "colesterol dolent" (LDL) entre un 7 i un 10%.

Entre les seves múltiples propietats beneficioses, diversos estudis científics demostren que els fruits secs, a més, redueixen l'índex glucèmic (IG), prevenen la formació de coàguls i proporcionen major fluïdesa a la sang, milloren la funció endotelial dels vasos sanguinis, i posseeixen un efecte antiinflamatori.

Uns beneficis que s'atribueixen als múltiples components que posseeixen aquests productes tals com la Vitamina I, àcid fòlic, magnesi, arginina, esterols vegetals, substàncies fitoquímiques i baix contingut en àcids grassos saturats, entre d'altres. Així que ja sabeu a menjar fruits secs per cuidar-nos!