Un investigador de l´Institut Català d´Oncologia (ICO), Antoni Baena, defensa que les vacances d´estiu i els canvis de rutina que comporten són una bona oportunitat per deixar de fumar. A més de dedicar-se a la recerca, Baena també imparteix classes als estudis de Ciències de Salut de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i, tal com recull un article publicat per aquesta institució, considera que tot i que «sempre és un bon moment, l´estiu és especial, perquè les situacions favorables per a aconseguir-ho es multipliquen».

El científic assenyala que, durant l´any, les persones fumadores associen l´acció de fumar un cigarret a llevar-se o als moments de descans a la feina, a més d´altres situacions quotidianes. Per això, Baena manté que l´alteració de les rutines en temps de vacances pot afavorir que es deixi de fumar. «La gent té més temps per relaxar tant el cos com la ment, per gaudir de l´aire lliure i de moments de diversió, i per provar coses noves», apunta el professor de la UOC.

A través de la plataforma virtual d´aquesta universitat, Antoni Baena dona una sèrie de consells que poden ajudar a superar la dependència a la nicotina mentre s´està de vacances. En primer lloc, recomana buscar el suport de la família i les amistats i, si no n´hi ha prou, buscar tractaments professionals eficaços que poden ser tant farmacològics com psicològics. Augmentar l´activitat física realitzant passejos a l´aire lliure, córrer, ballar, nedar o sortir en bicicleta són altres recomanacions fetes per l´expert, que informa que practicar exercici «regula l´ansietat i genera endorfines que augmenten el benestar per combatre la síndrome d´abstinència que pot causar el tabac».

Al mateix temps, l´investigador de l´ICO adverteix que l´alcohol pot desencadenar una recaiguda, així que aconsella evitar-lo o, en tot cas, beure´n de forma moderada. «Un altre recurs que es pot posar en pràctica és substituir les begudes excitants com el cafè o el te per sucs de fruites, perquè això contribueix a fer els dies diferents i a allunyar-se de la rutina associada al tabac», diu l´especialista, tal com recull la Universitat Oberta de Catalunya. Per assolir el propòsit amb èxit, Baena també proposa als fumadors que volen deixar de ser-ho que busquin espais lliures de fum, com ara piscines públiques o platges on estigui prohibit fumar. I en l´àmbit de les noves tecnologies, l´expert es refereix a l´existència de jocs o aplicacions específiques per deixar aquest hàbit, que -explica- «contribueixen a mantenir la ment ocupada».

Finalment, el professor assenyala que els efectes positius de no fumar es noten a les poques hores, però es consoliden al cap d´unes quantes setmanes o d´un mes d´haver-ho deixat.