La banyolina Laura Geli ha recollit en un llibre de relats l'experiència de rebre un trasplantament de fetge. Reinici, editat per Pensódromo en català i castellà, és un recull de relats sobre «les emocions contradictòries» viscudes per l'autora abans, durant i després de rebre un trasplantament hepàtic.

«Vaig passar tot el procés, des de l'espera de l'òrgan, amb una llibreta i un bolígraf, per poder expressar una sèrie d'emocions molt trasbalsadores i contradictòries», explica Geli, que assenyala que ara ha volgut publicar els relats per «la necessitat de trencar la cuirassa i parlar de la cicatriu emocional» del trasplantament.

Els relats, que van acompanyats d'il·lustracions del germà de l'autora, Jaume Geli, segueixen un ordre cronològic i hi comparteix tot el procés viscut des que li van anunciar que necessitava un nou fetge, l'espera d'un donant i fins al trasplantament, ara fa tres anys.

«A partir d'una vivència íntima volia fer entendre el valor de la donació, mostrar la part humana d'aquest procés i trencar els prejudicis de les famílies, perquè és bo que es parli de la donació d'òrgans a casa, trencar el tabú», apunta.

A més d'un agraïment als donants i a les seves famílies, el llibre també reconeix la tasca dels professionals, institucions i entitats vinculats a l'àmbit del trasplantament.

El llibre ha estat prologat pel doctor Gonzalo Crespo, de la Unitat de Trasplantaments Hepàtics de l'hospital Clínic de Barcelona, i també hi ha textos de la coordinadora de trasplantaments del Trueta, la doctora Núria Masnou o l'escriptora Muriel Villanueva.

Reinici surt aquesta setmana i es podrà trobar en llibreries com la 22 de Girona, l'Alibris de Barcelona o l'Altell de Banyoles, on el dia 21 d'abril hi ha prevista una signatura d'exemplars.