Quan els adults pateixen ictus cerebrals que afecten l'hemisferi esquerre -i més en concret, una estructura anomenada fascicle arquejat-, perden en general les seves habilitats de llenguatge i les recuperen amb dificultat, si és que ho fan. Ara bé, aquest procés és ben diferent en el cas dels nadons que pateixen accidents cerebrovasculars durant els primers dies de vida i que afecten aquesta mateixa regió cerebral.

Malgrat que l'accident cerebrovascular perinatal danyi el fascicle arquejat esquerre o la zona més pròxima, la plasticitat del cervell infantil és capaç de desenvolupar les habilitats del llenguatge normals als quatre anys.

Aquesta és la principal conclusió d'un estudi publicat a la revista eNeuro per un equip multidisciplinari codirigit pel Grup de Recerca de Cognició i Plasticitat Cerebral de l'Institut d'Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL-UB) i per l'Institut de Neurociències de la Universitat de Barcelona Units) i la Universitat McGill de Montreal (Canadà), entre d'altres institucions.