El Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) ha fet un pas més en la sensibilització respecte als pacients que tenen alguna discapacitat, tenint en compte en tot moment les seves necessitats. Conjuntament amb l'ONCE Catalunya s'ha dissenyat un procediment que permet atendre qualsevol pacient portador d'un gos d'assistència i, d'aquesta manera, el can el podrà acompanyar a l'ambulància durant el seu trasllat a l'hospital.

El SEM ha comptat amb la col·laboració de l'ONCE al llarg d'un any en aquest projecte. Ambdues entitats han elaborat un protocol d'actuació, després de fer el treball de camp amb gossos guia dins l'ambulància i fixar la col·locació i mesures de seguretat per als animals. Posteriorment, se n'ha comprovat el funcionament, fins a la supervisió final del protocol per tal d'assegurar-ne el correcte ús.

L'accés del gos al vehicle ja és possible a totes les ambulàncies de Catalunya. Aquesta iniciativa del SEM el fa pioner en oferir un tractament integral per als pacients amb alguna diversitat funcional en el terreny de les emergències mèdiques, i té cura tant de la salut de l'usuari com de la integritat del gos. Amb aquesta mesura es vol vetllar pel benestar dels pacients amb alguna discapacitat, fent possible que aquests no se separin del seu gos d'assistència durant el seu trasllat a l'hospital.

A la cabina amb el pacient

El gos d'assistència -sempre identificat amb una placa que l'acrediti com a tal- podrà acompanyar el pacient a l'interior de la cabina assistencial de l'ambulància, sempre que l'assistència sanitària del pacient ho permeti. Aquesta cabina compta amb un sistema de subjecció que permet enganxar l'arnès del gos al mecanisme de retenció.

En el supòsit que es decideixi fer el trasllat de l'animal en un vehicle d'intervenció ràpida (VIR) del SEM, que no disposa d'espai per a la llitera, el gos s'ubicarà a la cabina de conducció gràcies a un mecanisme de retenció connectat a l'ancoratge del cinturó de seguretat. El gos anirà assegut a terra, sobre un llençol de paper com a mesura d'higiene, i no podrà pujar al seient per tal d'assegurar-ne la seguretat durant el trasllat. El sistema de retenció reduirà la mobilitat del gos, garantirà la seva seguretat en cas de col·lisió del vehicle, d'una frenada brusca o d'altres maniobres imprevistes, i també evitarà interferències en les tasques de conducció del vehicle.

Durant el trasllat del pacient amb el gos d'assistència, l'ambulància n'informarà la Central de Coordinació Sanitària (CECOS) del SEM i aquesta alertarà el servei de seguretat de l'hospital receptor. Un cop allà, aquest servei es farà càrrec del control i la custòdia del gos.

Hi ha cinc tipus de gossos d'assistència, ensinistrats i reconeguts per donar servei a persones amb alguna discapacitat: el pigall (per a persones cegues), el de servei (persones amb discapacitat física), de senyalització de sons (persones sordes), d'avís (per alertar casos d'epilèpsia o diabetis) i per a persones autistes.