El ministeri de Sanitat francès ha informat de 18 casos de salmonel·losi que s'atribueix a la ingesta de fuet d'una marca catalana venuts a la cadena de supermercats Auchan. Entre els afectats, hi ha dotze menors d'edat. Des de l'empresa sospiten que el fuet podria haver-se contaminat durant el transport o en el procés de distribució final.

Les persones infectades van declarar haver consumit fuet de l'empresa «Embotits Solà», situada a Osonai, segons ha pogut confirmar la Direcció General d'Alimentació, diverses partides d'aquest fuet estaven contaminades, detalla un comunicat del ministeri. Els casos van ser detectats entre el 8 de juliol i el 3 d'agost.

Així mateix, les autoritats sanitàries franceses recomanen a les persones que tinguin aquests fuets que no els consumeixin i que avisin el punt de venda on van ser adquirides.

El portaveu de l'empresa, l'advocat Juan Ramón Hidalgo, ha declarat a EFE que després de quatre inspeccions de l'Agència Catalana de Seguretat Alimentària no s'han trobat indicis que els productes afectats hagin sortit de la fàbrica en mal estat, de manera que sospiten que el fuet podria haver-se contaminat durant el transport o en el procés de distribució final.

Així i tot, s'han retirat quatre lots de fuet català després activar l'alarma alimentària a França, als quals s'afegeixen altres tres lots de 1.700 unitats que l'empresa ha retirat preventivament després de descobrir que havien estat produïts en el mateix circuit en dates posteriors a l'elaboració dels lots afectats.

El producte apartat «s'ha distribuït a França en un noranta per cent», ha afirmat Hidalgo, que ha assegurat que no han estat alertats de cap cas de salmonel·losi en territori espanyol.

L'empresa, que ha obert una investigació interna, ha analitzat les mostres dels lots afectats que tenia emmagatzemades a les seves instal·lacions i ha conclòs que no estan afectades per la salmonel·la.

Les malalties transmeses pels aliments causades per la salmonel·la provoquen trastorns gastrointestinals sovint acompanyats de febre en un termini de 48 hores després de consumir els productes contaminats. Aquests símptomes es poden agreujar en nens petits, individus immunodeprimits i ancians.

La salmonel·la és el bacteri que més intoxicacions alimentàries provoca, segons l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU). Encara que aquest agent patogen és capaç de colonitzar tot tipus d'animals i vegetals, la seva presència és més comú en les aus de corral i els seus ous.

En els mesos d'estiu els casos de salmonel·losi es disparen, ja que amb el bon temps la gent sol menjar més vegades fora de casa. A més, les altes temperatures promouen la multiplicació de bacteris en els aliments contaminats.

Tot i que l'ou i la carn d'au de corral són els més coneguts, hi ha altres aliments (en la seva gran majoria derivats de l'ou), que solen passar per alt en la llista dels més propensos a tenir salmonel·la.