La consellera de Salut de la Generalitat, Alba Vergés, va explicar que el 2020 es van reduir els trasplantaments un 23% (997 intervencions) i les donacions un 29,2% (267 donants cadàver) respecte a l'any anterior com a conseqüència de la pandèmia de coronavirus. Ho va explicar en roda de premsa al costat de el director de l'Organització Catalana de Trasplantaments (Ocatt), Jaume Tort, i el president de la Societat Catalana de Trasplantaments i cap de la Unitat de trasplantament renal de l'hospital Vall d'Hebron, Francesc Moreso.

No obstant això, Vergés va destacar que, després d'«una progressió molt bona» pel que fa a nombre de trasplantaments i donacions, Catalunya se situa amb xifres de l'any 2015 en el cinquè any amb més intervencions d'aquest tipus.

Tort va catalogar la primera onada de la pandèmia de «gran desastre» per falta de llits de crítics amb les unitats de cures intensives (UCI) plenes, els professionals dedicats exclusivament a la covid-19 i el mateix risc del pacient trasplantat.

Així mateix, es v aconseguir un «màxim històric» en tras?plantaments pediàtrics amb 54 intervencions -cinc més que el 2019-, de les que 47 es van dur a terme a l'hospital Vall d'Hebron i les set restants a l'hospital Sant Joan de Déu. Pel que fa a les donacions, hi ha hagut un total de 378 donants.