La Fundació Dexeus Dona ha practicat la reconstrucció de clítoris de forma gratuïta a 127 dones des de la posada en marxa fa 15 anys del Programa de reconstrucció genital postablació, segons va informar en un comunicat. El programa està liderat pel doctor Pere Barri, el primer metge que va realitzar aquesta intervenció a Espanya, la iniciativa del qual ha contribuït a donar visibilitat a aquesta problemàtica.

De les 127 intervingudes, 82 resideixen a Catalunya i representen un 64% del total; la majoria viuen a la ciutat de Barcelona i província (45), o a Girona i província (25), i un menor percentatge a Lleida (11) i Tarragona (1).

Quatre de les deu operacions dutes a terme l’any 2021 es van practicar a dones residents a Catalunya, mentre que la resta són pacients procedents d’altres comunitats autònomes d’Espanya (Madrid, Balears, Canàries i Aragó). Un 25% de les dones tractades han nascut a Espanya, un 25% a Senegal, un 10% són de Gàmbia i un 9% de Mali; la resta procedeixen majoritàriament d’altres països africans com Costa d’Ivori, Guinea, Guinea Bissau, Nigèria o Burkina Faso.

«La majoria d’aquestes pacients són molt joves, la mitjana d’edat és de 28 anys», explica Pere Barri, que afegeix que, malgrat la pandèmia, han continuat la seva activitat.