El ple municipal de l'Ajuntament de Blanes va aprovar ahir les ordenances fiscals, que a última hora van incorporar una rebaixa del 0,5% de l'IBI, a proposta de CiU.

L'equip de govern en minoria del PSC es va presentar al ple amb una proposta de congelació de taxes i impostos, amb l'exepció de les escombraries, que pugen un 0,5%. CiU va demanar que s'abaixés l'IBI per poder votar a favor de totes les ordenances. Quim Torrecillas (CiU) va argumentar la rebaixa donat que enguany es disposaria de 40.000 euros més gràcies a l'IBI que l'Estat pagarà de l'escola concertada Santa Maria (que ara no pagava acollint-se als acords amb el Vaticà) i també perquè en els anys anteriors s'havia apujat l'IBI en nombroses ocasions. Tocava, doncs, "flexibilitzar" aquest impost, va dir Torrecillas.

L'alcalde de Blanes, Josep Marigó (PSC), va acceptar la proposta per fer "un gest cap al contribuent", va dir. Per la seva part, ICV va votar en contra perquè "hi ha impostos que no es poden apujar més, com el de circulació",va dir l'ecosocialista Victor Catalan, i perquè són "socialment injustos".

Des del PP, Salvador Tordera va assegurar que preferirien abaixar impostos però que la congelació "es veu prou bé". La regidora no adscrita Lourdes Fàbrega va votar en contra perquè les ordenances "no són progressistes, ni socials, ni estan preparades i ni justificades".

D'altra banda, les ordenances aprovades preveuen un increment del 0,5% de la taxa d'escombraries per l'obertura de la planta de residus de Lloret. També hi haurà una reducció del 75% en la taxa d'obertura d'establiments pels que són a l'atur i del 50% per a la resta.

En un altre punt, es va aprovar l'exempció de 40.000 euros de l'IBI a l'escola concertada Santa Maria (que s'ha acollit a una llei estatal que així ho preveu) amb els vots del PSC, CiU i PP. Serà l'Estat, doncs, qui pagui els diners però l'oposició ho va criticar. ICV va marxar del ple ja que "no podem votar en contra d'una llei", va dir Joan Salmeron, i va lamentar que davant les retallades una escola semi-privada no pagui aquest impost i sigui l'Estat qui pagui els diners.

PP i la regidora no adscrita van criticar que els informes del cadastre diuen que la totalitat de la superfície es dedica a l'ensenyament, quan hi ha parts, diuen, que es dediquen a altres usos.