L'Ajuntament de Blanes i la Confraria de Pescadors de Blanes posen en marxa des d'avui una nova experiència que consisteix a viure de prop una jornada pesquera i fer turisme coneixent el territori.

Es tracta de "Pescaturisme", una iniciativa que ja s'ha engegat en altres punts de la Costa Brava. Ofereix la possibilitat d'embarcar-se durant un dia en un vaixell i compartir amb els pescadors una jornada de treball. L'oferta turística es farà del 16 de juliol al 30 de setembre i la informació es dóna en cinc idiomes: català, castellà, anglès, rus i francès. En concret, hi ha tres tipus d'excursions: arts menors, sonsera i arrossegament. Per participar en qualsevol dels tres casos cal fer una reserva prèvia a l'Oficina de Turisme de Blanes, segons va informar el consistori.

Un cop formalitzada la reserva, s'acorda una cita amb un guia que parli l'idioma sol·licitat, que s'encarrega de fer l'acolliment. La trobada es fa al port el dia abans per començar a familiaritzar-se amb l'entorn. Durant una hora, els guies expliquen el que faran l'endemà, els informen de què necessiten saber i, sobretot, els donen consells de seguretat per no exposar-se a cap perill a mar obert.

La Confraria de Pescadors participa amb un total de 13 embarcacions dels tres tipus de pesca que s'ofereixen mentre que els preus, horaris i característiques varien en funció de cada embarcació. Així, si es trien les "Arts Menors", la sortida es fa a les 05.00 hores i es torna a terra a les 14.00 hores. El preu és de 95 euros per persona i hi poden participar 1 o 2 visitants, en funció de quina de les cinc embarcacions disponibles faci el viatge. La dificultat és mitjana i ofereix la possibilitat de conèixer una de les tècniques artesanals de pesca que manté millor l'essència de l'ofici. Això permet als vaixells fer captures de gran qualitat, com lluç, rogers, rap, llagostes i pagell.

En segon lloc, la "Sonsera" és un art centenari que permetia capturar tota mena de peix però que, actualment, ha quedat relegada només a la pesca del sonso. El preu és de 95 euros per persona i la seva dificultat es considera baixa. El viatge es fa de les 7.00 a les 11.00 hores, hi ha 3 vaixells i poden pujar-hi un màxim de 2 persones.

Finalment, l'"Arrossegament" té lloc de les 05.30 a les 18.00 hores, costa 140 euros per persona i la dificultat és alta. A més, inclou un dinar que sol ser a base de peix fresc. Hi ha 5 embarcacions disponibles i poden participar-hi grups de 4 persones com a màxim. Amb l'arrossegament es fan captures molt variades com la gamba, escamarlans, lluç o rogers.

Més enllà d'oferir un producte turístic, els impulsors busquen difondre les seves tradicions, idees i valors que ajudin a millorar el coneixement de la seva feina.