La Marató de Sang del pròxim 17 d'abril a Lloret de Mar tindrà un significat especial. Una nena de 7 anys amb una malaltia desconeguda serà la cara visible d'una campanya per aconseguir nous donants de medul·la òssia, un trasplantament que ara mateix és l'única opció de la menor lloretenca per superar la seva malaltia.

Els metges no han sabut identificar quina és la malaltia que pateix la nena. El que saben del cert és que la seva medul·la no funciona, un teixit que es troba a l'interior de l'os on es fabriquen les cèl·lues de la sang i que conté les cèl·lules mare, originàries dels globus vermells, blancs i les plaquetes. Segons va explicar ahir la seva família, la menor de Lloret té problemes greus amb aquestes tres cèl·lules i es manifesta amb blaus per tot el seu cos, taques, i uns sagnats per la boca o el nas.

La solució és un trasplantament de medul·la d'un donant. El problema és que només un 0,3% de la població espanyola ho són, sobretot pel desconeixement i la creença que suposa un risc per al donant quan en realitat és molt senzill. Al problema de la manca de donants cal afegir-hi que si?guin compatibles. Fins ara la família de la menor ha trobat una compatibilitat de 7 sobre 10, un valor massa baix per assegurar l'èxit.

Per això, aprofitant que el 17 d'abril el Banc de Sang i Teixits organitza una Marató de Sang a Lloret, a través d'un grup de famílies que necessiten trasplantaments i la Fundació Josep Carreras, han organitzat amb la col·laboració de l'Ajuntament una jornada per donar informació i sensibilitzar la ciutadania. L'objectiu és aconseguir nous donants, també algú que pugui ser compatible amb la menor de Lloret. Tindran una taula informativa i, si algú es vol fer donant, se li traurà una mostra de sang que passaria al Banc de Sang.

A partir d'aquí, s'analitza la sang i, en cas que aparegués algun malalt compatible, el Banc de Sang contactaria amb el donant anònim per tirar endavant tot el procés.