Una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha ratificat la resolució del jutjat contenciós-administratiu número dos de Girona (setembre de 2013) en la qual ordenava l´Ajuntament de Sils ue procedís a «l´enderrocament immediat» del polèmic supermercat Consum del carrer Bastiments. En la sentència, el TSJC desestima el recurs presentat pel consistori de Sils contra aquesta sentència i declara la «il·legalitat i conseqüent nul·litat de ple dret» de l´Estudi Detall presentat per la promotora, l´aprovació del qual va permetre que es reactivessin les obres de construcció del supermercat. A més, el TSJC fa constar que contra aquesta resolució «no és possible un recurs ordinari». Tot i això, l´Ajuntament de Sils ja ha posat el text en mans dels seus serveis jurídics per avaluar-lo. «Cal analitzar-lo bé per saber què s´ha de fer i com s´ha de fer», va precisar l´alcalde de Sils, Martí Nogué (IdS).

Aquesta sentència suposa ara un nou pas en el llarg procés que van iniciar a finals de l´any 2008 els residents del carrer Bastiments, quan van denunciar l´Ajuntament de Sils al Jutjat de Girona per la construcció d´aquest establiment que, segons van explicar, incomplia la normativa referent a habitatges amb tolerància comercial i perquè en el moment d´atorgar la llicència, el 2007, el consistori no va exigir cap anàlisi exhaustiva de l´impacte ambiental ni tampoc no es va aprovar cap Estudi de Detall sobre la construcció del supermercat en el solar de la zona de Can Cabirol. Uns dies més tard, el 23 de desembre de 2008, l´alcalde va emetre un decret d´Alcaldia per aturar les obres «en detectar-se uns moviments de terres il·legals, on no es preveien», va assegurar en aquell moment el batlle, qui va especificar que aquesta mesura no suposava que «donessin la raó als veïns». Segons el decret d´Alcaldia, per tal que aquestes obres sense llicència es poguessin legalitzar calia presentar «un Estudi Detall de tota la parcel·la i un projecte bàsic del conjunt de l´actuació en tota l´illa».

Un Estudi Detall que finalment va ser aprovat en el ple del mes de març per l´equip de govern (IdS) i CiU, tot i que preveia la construcció de tres edificis de botigues més al mateix solar del supermercat, i que va permetre que la promotora reiniciés les obres. L´Estudi també va ser aprovat el mes de maig per la Comissió d´Urbanisme de Girona. Finalment, el supermercat Consum va obrir les seves portes el 28 de maig de 2009.

Tot i això, el procés judicial va seguir el seu curs i el 2 de setembre de 2013 el jutjat de Girona va emetre la seva sentència, en la qual «ordenava» a l´Ajuntament de Sils que requerís «immediatament» l´enderrocament de la construcció. El consistori silenc va presentar llavors un recurs d´apel·lació a aquesta resolució al TSJC, que finalment ha estat desestimat, ratificant l´enderroc.

«Estem molt satisfets, perquè després de tants anys i amb els pocs mitjans de defensa que teníem, per fi s´ha fet justícia», va dir el portaveu veïnal, qui va preferir no identificar-se. «En aquests temps de corrupteles i tripijocs de tota mena, serà una bona lliçó perquè tècnics municipals i polítics locals s´ho pensin bé abans de fer irregularitats urbanístiques -ignorem si per ignorància o per interessos ocults», afegia el representant dels veïns. «Hem vist com funciona la política real, com uns es tapen les vergonyes dels altres i com feta la llei, feta la trampa. Afortunadament, el poder judicial independent, encara funciona» celebrava el portaveu.