El Departament de Justícia ha licitat el lloguer d'un edifici per poder agrupar els jutjats de Santa Coloma de Farners en un únic espai, ja que actualment estan dividits i ubicats en dos locals municipals: un, a la plaça de l'Ajuntament i l'altre, entre el carrer Jacint Verdaguer i el carrer Major.

El mes de novembre passat, el conseller de justícia, Carles Mundó, ja va anunciar a l'Ajuntament la intenció de la Generalitat d'unificar els quatre jutjats en un únic edifici. Mundó va avançar que la previsió era tenir el plec de clàusules funcionals al febrer, la licitació abans de l'estiu del 2017, i el condicionament dels locals per a instal·lar-s'hi, com a molt tard, a la tardor de 2018.

I ahir, finalment, l'anunci de licitació va sortir publicat al Diari Oficial de la Generalitat (DOGC). En el document s'especifica que l'edifici ha de tenir una superfície màxima de 2.400 metres quadrats -el doble que la suma dels actuals- i el contracte ha de ser per un període de 20 anys. La presentació d'ofertes es podrà fer fins al 10 de juliol. «No han tret la licitació sense saber que hi ha almenys un edifici a la localitat que compleix les condicions», va precisar ahir l'alcalde de Santa Coloma, Joan Martí (ERC), qui va especificar que això no significa «que el concurs no pugui quedar desert al final». En relació a la data del trasllat, Martí va ser més pessimista. «La tardor de 2018 ja queda molt just perquè primer s'ha de resoldre el concurs i després fer obres de reforma i resoldre diferents tràmits», va explicar.

La seu judicial de la capital selvatana atén una població de 85.943 habitants agrupats en 24 municipis i està format per quatre jutjats: els d'Instrucció 1 i 3, en un edifici, i el 2 i el 4, en un altre local. «El nou local per als jutjats de Santa Coloma de Farners permetrà resoldre una necessitat pendent», va destacar el director dels Serveis Territorials de Justícia a Girona, Jordi Martinoy, qui va afegir que sobretot permetrà millorar els serveis de l'administració de justícia en un edifici més funcional i modern, i facilitarà que es pugui posar en funcionament la Nova Oficina Judicial.

La unificació dels quatre jutjats de Santa Coloma de Farners en una única seu és una necessitat recollida en la memòria de l'Audiència Provincial de Girona de 2015. El conseller de Justícia va identificar aquest problema com una de les tres necessitats de la província després de la reforma dels Jutjats de Blanes i la creació d'un nou Jutjat a Girona ciutat.

Respecte als edificis que ocupen actualment els jutjats, el consistori va prorrogar-ne, el 2015, el contracte fins al 31 de desembre de 2019. L'Ajuntament, que és el propietari dels edificis, va llogar els immobles a la Generalitat per acollir els jutjats el 31 de maig de 2007. La durada era d'un any prorrogable fins al 31 de desembre de 2014. El contracte, però, va caducar i el ple municipal en va aprovar un de nou prorrogable any a any fins a 2019, a no ser que la Generalitat desisteixi abans.

Una possibilitat que es podria produir en els pròxims mesos si finalment Justícia troba un nou edifici. «Estem contents que el jutjat pugui tenir les condicions que ha de tenir i per a l'Ajuntament suposarà poder recuperar l'ús de dos locals municipals», va destacar Martí.

En relació als terrenys que el consistori va cedir fa anys a la Generalitat per construir-hi uns nous jutjats, Martí va assegurar que fa un any es va renovar el contracte de cessió i va assegurar que «la porta continua oberta» si Justícia decideix algun dia tirar endavant el projecte de construcció.

Aquests terrenys, que van ser cedits a finals de 2007, fan 5.000 metres quadrats i es troben al sector B2, a la zona del carrer Moragues. Ja en aquell moment, el jutjat de Santa Coloma havia quedat petit pel seu volum de feina.