A finals d'agost de l'any 2013, els Mossos d'Esquadra es van personar a casa d'un veí de Vilobí d'Onyar amb la intenció de detenir-lo com a presumpte autor d'un delicte contra la seguretat viària. El que van trobar al costat del domicili, però, van ser 3.791 plantes de marihuana amagades dins d'uns contenidors metàl·lics dels que s'utilitzen per transportar mercaderies amb vaixell, soterrats a uns sis metres de profunditat.

Més de cinc anys després, els contenidors segueixen enterrats al mateix lloc. Amb l'objectiu d'aconseguir que el propietari els retiri, l'Ajuntament de Vilobí d'Onyar va delegar ahir al Consell Comarcal de la Selva (CCS) la competència per obrir-li un expedient disciplinari, tenint en compte que incompleix la legalitat urbanística del municipi. «És un procés complex i, per això, han demanat al Consell que l'assumeixi», va explicar el president de l'ens, Salvador Balliu, qui va avançar que, en cas d'incompliment, es procedirà a sancionar el propietari de la finca.

Un cas de fa cinc anys

Els contenidors amb la droga emmagatzemada van ser descoberts arran d'una investigació policial que va arrencar el 30 de juliol del 2013 per identificar el conductor d'un turisme que va cometre una greu infracció de trànsit per una carretera del Gironès.

L'home al volant va resultar ser un veí de Vilobí, que en aquell moment tenia 43 anys i amb antecedents. A finals d'agost, els Mossos el van localitzar i quan es van personar al seu domicili per detenir-lo van descobrir una estructura formada per contenidors metàl·lics soterrats que desprenia una forta fortor de marihuana i s'hi sentia un soroll continu d'aparells d'aire. A dins, hi van trobar 3.791 plantes, estris per al seu tractament, cultiu i pesatge i 6.555 euros en metàl·lic. A més, també van poder comprovar que l'home obtenia el subministrament elèctric dels contenidors, on hi havia un complex sistema d'il·luminació, ventilació i reg per a la marihuana, de forma irregular.