Aules amb nou alumnes amb cadires de rodes on només n'hi hauria d'haver quatre; sessions de logopèdia fetes al passadís; o cinc alumnes alimentats per sonda gàstrica dinant dins les aules en lloc del menjador. Aquests són només alguns dels problemes que pateixen, dia rere dia, els estudiants de l'escola Ventijol de Blanes, l'únic centre d'educació especial que hi ha a la comarca selvatana. I tot plegat, per un únic motiu: la falta d'espai.

Una deficiència que les 104 famílies amb fills i filles en aquest centre han decidit visibilitzar i denunciar públicament després d'anys patint en silenci.

«La situació s'ha tornat insostenible i ens fa por que en qualsevol moment hi hagi un accident», lamenta la presidenta de l'AMPA del centre, Cristina Garrido, qui detalla que davant la falta de solucions per part del Departament d'Ensenyament de la Generalitat només els queda «manifestar-se» per donar a conèixer la problemàtica que pateixen i que consideren molt «greu i precària».

Actualment, el centre compta amb 104 alumnes matriculats procedents de 14 municipis de la comarca, alguns a una hora de distància. És un centre pensat, inicialment, per a una vuitantena d'estudiants. «El que ha passat és que la ràtio ha anat creixent fins al punt que els últims quatre anys hi ha hagut un augment de més del 25% de l'alumnat», explica Garrido, qui especifica que, ara mateix, hi ha nou menors amb cadires de rodes en una aula on només n'hi hauria d'haver quatre.

«No es poden moure. És com si en una escola ordinària posessis 55 alumnes en una aula pensada per a 25», exposa la portaveu de l'AMPA, que recorda que aquesta escola es va crear per a mainada amb discapacitat cognitiva i no motriu i que no estava «ni adaptada». «Al principi de tot, els lavabos o els radiadors no estaven adaptats i l'ascensor no funcionava», afegeix.

Viacrucis institucional

Després de saber el nombre de matriculats d'aquest curs 2018-2019, els representants de l'AMPA es van reunir amb el delegat d'Ensenyament a Girona, Martí Fonalleras. «Amb molt bones paraules ens van donar la raó però també ens va dir que, de moment, aquesta és la situació que hi ha», relata Garrido.

En aquest sentit, la representant de les famílies de la Ventijol també precisa que Fonalleras els hauria avançat que «no hi haurà» un nou centre d'educació especial a Santa Coloma de Farners, tal com es va anunciar el 2017. Ja en aquell moment, Ensenyament va explicar que el Ventijol estava «sobrepassat» i, com a conseqüència, alguns usuaris es van haver de traslladar-se als centres Els Joncs o la Font de l'Abella de Girona. «Ara per ara no ens donen cap solució», lamenta.

També es van reunir amb la direcció de l'escola, per als quals només tenen elogis. «Estem molt agraïts perquè l'equip humà del centre dona el 200%. Els nostres fills i filles no estan mal atesos, tot al contrari, però no estan en les condicions que haurien d'estar», valora Garrido.

Una altra situació que els ha sorprès és la manca de coneixement de la situació per part del Consell Comarcal de la Selva i dels ajuntaments de la comarca. «Ens hem reunit amb el president del Consell, Salvador Balliu, la consellera d'Educació, Àngela Cuatrecasas, i amb tots els alcaldes dels ajuntaments i ningú sabia què estava passant», lamenta la portaveu dels pares de la Ventijol. Una de les situacions més impactants, segons Garrido, és que a causa de la manca d'espai nens de 12 a 16 anys amb una discapacitat elevada han de baixar a l'escola Carles Faust -on els van cedir un parell d'aules- «faci el temps que faci».

Per això, i de moment, compten amb el suport d'aquestes institucions, que ja els han traslladat la seva voluntat de fer el que estigui a les seves mans per ajudar-los. Des de l'AMPA també han enviat una carta al Síndic de Greuges, al Parlament de Catalunya o a Presidència, entre d'altres, per tal d'explicar «algunes de les problemàtiques amb les quals ens trobem i que s'han convertit en un perill per als nostres nens i nenes».

Manifestació el 14 de novembre

A més, tenen previst realitzar una manifestació el pròxim 14 de novembre a un quart de deu del matí per tal de demanar una solució. «Tots els ajuntaments ens demanen què poden fer, i no sabem quina és la solució. La situació ideal seria fer una escola més gran en un altre lloc, però el problema el tenim aquest curs», indica la presidenta de l'AMPA de l'escola. Per això, proposen que es podrien «buscar espais per poder descongestionar el centre». «Volem deixar molt clar que els nostres fills i filles són nens per sobre de tot. No volem que les seves condicions i característiques físiques i cognitives facin caure en la temptació de voler fer llàstima. Són infants com qualssevol altres i han de ser considerats com a tals», reivindiquen les famílies de la Ventijol.