La construcció de la nova resclosa del Molí de les Pipes d'Arbúcies, reivindicada pel poble durant més de dues dècades, finalment va arrencar la setmana passada i està previst que s'enllesteixi a finals de mes. Així ho va donar a conèixer l'alcalde, Pere Garriga (EPA), qui va recordar que aquesta és una obra «molt necessària» que «ha costat molt» de tirar endavant, ja que el procés es va iniciar el 2016. «Estem contents que per fi es faci realitat», va destacar el batlle.

Els treballs de construcció de la nova resclosa s'havien d'iniciar l'estiu de l'any 2017, però quan ja estava tot a punt, l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) va sol·licitar una modificació en l'escala de peixos que va obligar el consistori a refer tot el projecte.

Una vegada elaborat el nou document, aquest va haver de tornar a passar pel ple municipal i obtenir de nou el vistiplau del Departament de Medi Ambient de la Generalitat, l'ACA i els Parcs Naturals de Catalunya.

Les obres han de servir per substituir la infraestructura dels anys 80 que hi havia fins ara en aquest paratge natural i que estava feta amb sacs de sorra i pedres. Això suposava un problema ecològic, ja que quan es produïen riuades, la força de l'aigua rebentava o arrossegava els sacs i escampava tota la sorra que acabava seguint el curs del riu.

Els treballs, que tenen un pressupost de 125.000 euros, els assumirà íntegrament Sorea, concessionària del subministrament d'aigua a Arbúcies.

La nova resclosa es farà amb pedra i incorporarà una escala de peixos -perquè puguin pujar a contracorrent- i la sortida d'aigües per garantir el cabal ecològic de la riera. L'espai es troba dins del Pla Especial d'Interès Natural del Parc Natural del Montseny com a zona protegida. «Amb la resclosa garantim el cabal ecològic de la riera, l'abastament d'aigua potable a la gent d'Arbúcies i aigua pels regants», va valorar Garriga.