La Policia Nacional ha detingut set persones i ha desmantellat dues plantacions de Policia Nacionalmarihuana. Dos dels detinguts formarien part de l'escalafó superior de l'organització i són considerats delinqüents perillosos pels agents.

Els altres cinc arrestats són membres de dues famílies van ser captades a Albània amb la promesa d'un treball i les van orçar a cuidar les explotacions de marihuana a canvi d'un habitatge.

Els dos domicilis on treballaven estaven habilitats per plantar, tractar i recol·lectar la marihuana per a la seva posterior distribució, i se situaven en dues urbanitzacions de Tordera.

Les instal·lacions comptaven amb tot el necessari per produir més de 15.000 plantes per collita en cada habitatge.

Investigació a l'octubre

La investigació va començar a finals del mes d'octubre de l'any passat, els registres i detencions es van practicar a principis del mes de març d'aquest any i recentment la Policia Nacional ha donat per concloses les indagacions.

En els registres practicats van comissar 17.600 plantes de marihuana en diferents fases de creixement. Es van arrestar , set persones com a presumptes autors dels delictes contra la salut pública, pertinença a organització criminal i defraudació de fluid elèctric. També hi ha dues presones investigades per la seva presumpta relació amb els fets.

Captats a Albània amb un fals treball

La investigació iniciada al mes d'octubre de l'any passat ha deixat al descobert una organització criminal dedicada al narcotràfic que s'hauria valgut de dues famílies per a la cura i manteniment de les plantacions.

Aquestes persones haurien estat captades al seu país d'origen (Albània), per compatriotes amb la promesa d'un fals treball a Espanya. Un cop aquí davant la seva precària situació es van veure abocats a acceptar sota coaccions l'oferta de residir en els habitatges on l'organització havia instal·lat les plantacions, així com acceptar la funció de cuidar i vigilar les mateixes.

Segons la policia, s'utilitzaven totes les habitacions, el garatge i els baixos dels habitatges per optimitzar així al màxim el cultiu de les plantes. Només deixaven un petit habitacle perquè hi poguessin residir els cuidadors.

Els capitostos s'encarregaven de portar a les plantacions il·legals els aliments i productes per cobrir les seves necessitats bàsiques, limitant dràsticament els moviments dels seus compatriotes que a més es situaven en zones ja de per si remotes, de dues urbanitzacions de el terme municipal de Tordera.

Van excavar sota terra per punxar la llum

Els integrants de la trama van realitzar una excavació sota terra fins a empalmar amb el cablejat general per així poder connectar fraudulentament la presa de llum que alimentava la maquinària i il·luminació necessàries per a ambdues plantacions. Tot això provocava un greu risc d'incendi, a causa de la propera i abundant vegetació.

Els habitatges comptaven, segons la policia, amb tots els elements necessaris per a optimitzar les collites i ocultar la seva existència. Entre altres mesures, insonoritzaven amb absorbent acústic i havien col·locat panells de pladur les parets de les estances, van instal·lar sofisticats sistemes de filtrat d'aire per ozó per així dissimular la forta olor que desprenen aquest tipus de cultius. A més, comptaven amb potents llums i reflectors així com sistemes de climatització per afavorir el màxim el creixement de la marihuana.

En el transcurs dels dos registres efectuats a les urbanitzacions de Sant Daniel i de la Terra Alta de Tordera, es va identificar a dos menors d'edat. Un d'ells de 17 anys que va resultar detingut, mentre que l'altre menor va ser posat a disposició dels serveis socials de protecció al considerar-se que es trobaria en situació potencial de risc. Així mateix van comissar 7.600 plantes en diferents fases de desenvolupament, i van intervenir 1.210 euros en efectiu, una furgoneta, dues destrals i dues bats de beisbol metàl·lics, així com nombrós material elèctric i de filtrat d'aire.

L'operació s'ha saldat amb la detenció de set persones de nacionalitat albanesa, entre els quals es troben els dos responsables de l'organització, així com dues persones més de nacionalitat espanyola qui han estat escoltats en declaració en qualitat d'investigats, per la seva presumpta relació amb els fets.

Les investigacions van ser desenvolupades per la Brigada local de Policia Judicial de la Comisaría Territorial de Mataró.

· Consulta tota la informació relacionada amb el coronavirus