El ple de Lloret de Mar va aprovar ahir les ordenances fiscals per al 2021. L'equip de govern -format per JxCat, ERC i els regidors no adscrits- ha apostat per congelar gairebé totes les taxes a excepció de l'Impost Sobre Béns Immobles (IBI), on s'ha aprovat una modificació per apujar la taxa un 50% en aquells titulars que hagin tingut el seu habitatge buit durant dos anys.

Segons la regidora de Serveis Econòmics, Lara Torres, l'objectiu d'aquesta modificació és «evitar que hi hagi habitatges lliures a Lloret». Torres va especificar que la mesura es posa en marxa el 2021, per tant repercutirà l'any 2023. També va afegir que no s'aplicarà a les segones residències, «només acostuma a veure afectat els grans tenidors, que solen ser els bancs perquè l'administració ha d'acreditar que aquell pis fa dos anys que és desocupat».

Pel que fa a la resta d'ordenances fiscals, quedaran congelades: «Per garantir l'estabilitat pressupostària i rebaixar la pressió fiscal als usuaris», va explicar Torres. Cal recordar que l'any passat es va augmentar un 3% l'IBI i l'Impost sobre Activitats Econòmiques; un 2,8% el de circulació; el de construcció, un 0,5%, i el de plusvàlua, un 0,2%.

L'ens autònom de comunicació

El ple també va aprovar la dissolució de l'Organisme Autònom Local dels Serveis de Comunicació, creat l'any 1991. Segons el govern, l'ens no va complir amb la regla de despesa en relació amb la liquidació pressupostària dels anys 2017, 2018 i 2019, i en els darrers exercicis «no ha complert amb el principi de sostenibilitat financera». El govern considera que amb la dissolució de l'organisme autònom, encarregat dels serveis de la ràdio municipal -Nova Ràdio Lloret-, i la integració del servei i el personal dins l'organització de l'Ajuntament «se simplifica la tramitació administrativa i es millora la gestió».

Convivència veïnal

El grup municipal de Ciutadans va presentar una moció demanant la creació d'una oficina municipal que pugui atendre els ciutadans en cas que algú ocupi els seus habitatges. La moció del grup taronja exposava que aquestes situacions «s'acompanyen de frau en l'enllumenat o el subministrament d'aigua», un fet que, segons la formació, «genera problemes de convivència». D'aquesta manera, Ciutadans veu «necessària» la creació d'una oficina que «assessori els veïns i busqui les mesures oportunes per millorar la convivència veïnal». La formació també demana redactar un pla local contra l'ocupació per prevenir i detectar l'ocupació irregular d'habitatges. Aquesta moció finalment no va prosperar en no aconseguir prou recolzament.