El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha donat la raó, parcialment, a les dues entitats -Star Assets i Feanda 2- que van portar als tribunals a l’Ajuntament de Tossa al·legant indefensió davant la revocació del conveni per fer un port esportiu al municipi. Ara, l’Ajuntament de Tossa de Mar ha tornat a iniciar els tràmits per declarar nul el conveni per tirar endavant el port. 

El document es va signar el 2012 entre el govern local, en aquell moment format per Tossa Unida (TU) i el PSC amb l’alcaldia de Gisela Saladich, i les dues entitats particulars. Tot i que el PSC es va posicionar en contra del projecte. El conveni marcava que el port tiraria endavant si els veïns de Tossa donaven l’aval al projecte en una consulta popular. El projecte preveia 400 amarratges a la zona des Codolar, un hotel de 5 estrelles, xalets de luxe i un hospital marí. Finalment, però, la consulta popular per conèixer l’opinió ciutadana no es va poder fer perquè la justícia la va suspendre. El Jutjat Contenciós Administratiu número 2 de Girona la va suspendre cautelarment una setmana abans. El motiu va ser la impugnació de la Subdelegació del Govern espanyol per entendre que el referèndum necessitava el permís del Consell de Ministres, un pas que el consistori no havia fet.

Posteriorment, el 2019, l’actual consistori va decidir revocar aquest conveni (amb 9 vots a favor i 4 en contra) i deixar-lo sense efecte. Les dues entitats promotores van portar als tribunals l’ajuntament al·legant indefensió i finalment el TSJC els ha donat la raó parcialment. 

La resolució va portar que les dues entitats presentessin un recurs al Contenciós Administratiu 3 de Girona. Consideraven que no se’ls havia donat una audiència durant el tràmit i per això l’acord havia de ser nul per indefensió. El tribunal va desestimar el recurs i va donar la raó a l’ajuntament. Davant d’aquesta resolució, les dues empreses van presentar un recurs d’apel·lació i el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha apreciat indefensió per no haver-los donat audiència i també per la falta de documentació que justificava l’acord del plenari. Per aquest motiu, el TSJC estima parcialment el recurs i declara nul l’acord del 2019.

Segon intent de fer l’acord

L’alcalde de Tossa de Mar, Ramon Gascons, va assegurar que el TSJC «no valora la legalitat del conveni» i per això confien que si tornen a fer l’acord complint amb els requisits judicials, podran enterrar definitivament aquest conveni sobre la construcció d’un port esportiu a Tossa. A més, Gascons va recordar que el consistori té «més eines» que el 2019 perquè s’ha aprovat el nou Pla Director Urbanístic a la Costa Brava.