Denuncien una presa il·legal a la riera d’Arbúcies de Sant Feliu de Buixalleu

L’alcalde assegura que l’Ajuntament ha rebut el cas i està estudiant els fets

La presa a la riera d’Abrúcies.

La presa a la riera d’Abrúcies. / Imatge cedida

Redacció

Un grup de veïns ha denunciat i entrat una queixa a l’Ajuntament de Sant Feliu de Buixalleu per una presumpte presa il·legal ubicada a la riera d’Arbúcies. Segons els veïns, la bassa s’ubica prop de la GI-552 a l’altura de la Riera d’Arbúcies, un lloc freqüentat per veïns i usuaris que busquen una escena de pau en plena naturalesa.

Els veïns emplacen a l’Ajuntament a prendre mesures: «Pensa fer alguna cosa l’Ajuntament de Sant Feliu de Buixalleu respecte a la presa il·legal que hi ha en el tram de riera que passa per la zona de pícnic d’El Pol? Un negoci particular que utilitza il·legalment el cabal del riu per crear una piscina natural per l’ús exclusiu dels seus clients», exposa Gerard Masnou.

Segons aquest usuari aquesta no seria la primera vegada que es col·loquen sacs per crear aquesta bassa a la riera. «La modificació artificial dels corrents dels rius no està permesa sense autorització i accions com aquestes poden ser denunciades amb sancions importants. Aquestes construccions modifiquen el llit del riu i afecten negativament a la flora i fauna de tota la zona», afegeix Masnou.

Per la seva banda, l’alcalde del municipi, Xavier Santos, l’Ajuntament ha rebut l’esmentada queixa i s’està estudiant el cas. «Tinc constància perquè va arribar una instància a l’Ajuntament, però encara no n’hem fet res. Sabem que hem rebut això i la instància. Estem estudiant el cas. Pel que tinc entès hi ha el berenador del Pol, però la gestió de la riera correspon a l’ACA. Ens ha agafat una mica a contrapeu, però a nosaltres ens ha arribat i estudiarem el cas», assegura Santos.

L’ACA, l’entitat competent

L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) és l’empresa pública de la Generalitat de Catalunya que s’encarrega de la planificació i la gestió de l’aigua d’acord amb els principis bàsics de la Directiva marc de l’aigua. Creada l’any 2000, l’ACA impulsa el seu pla d’acció per garantir, ara i en el futur, l’abastament, la disponibilitat d’aigua i la seva qualitat en origen (aigües subterrànies i superficials).

L’entitat, en el règim sancionador en matèria d’aigües, preveu sancions que oscil·len entre els 3.000 i els 1.000.000 d’euros en funció de la gravetat d’aquesta. Les infraccions es qualifiquen de lleus, menys greus, greus o molt greus en funció dels criteris establerts pels articles 315, 316 i 317 del Reglament del Domini Públic Hidràulic (RDPH).

Subscriu-te per seguir llegint