Entrevista | Maria Costa Psicòloga

«Amb les apps de cites, la gent oblidarà com es lligava abans»

"Sota la ingenuïtat d’una persona enamorada i cega es cometen actes macabres i denigrants. És l’altra cara de la moneda de la revolució digital"

Maria Costa, pionera en tractaments psicològics telefònics i online.

Maria Costa, pionera en tractaments psicològics telefònics i online. / Fàtima M.C.

Albert Soler

Psicòloga especialista en drogodependències i dependències en general, la gironina Maria Costa va ser pionera a Espanya de les teràpies psicològiques per telèfon i online, ha publicat el llibre «Paula_79 i les apps de cites» que parla d’un cas de dependència i addicció a les apps de cites 

Precursora de teràpies online: primer se’n fotien de vostè?

Segurament que sí. Vaig ser pionera, l’any 1998 vaig obrir una línia 906 de pagament i rebia trucades de tot Espanya. Des de Barcelona, del Col·legi de Psicòlegs va pressionar-me, no ho acceptaven, fins i tot van amenaçar d’expulsar-me. Anys més tard, el president es va disculpar, va reconèixer la meva trajectòria professional i el fet que fos precursora d’idees innovadores.

Són perilloses les apps de cites?

Poden ser-ho, sí. S’ha de tenir seny i molta precaució en el seu ús. Tenir molta cura en enviar fotos i donar dades personals. És millor citar-se primer en un lloc públic, o fer prèviament alguna videotrucada per evitar ensurts. Hi ha gent que no ho fa i es cita a casa, a cegues, en qualsevol moment del dia o de la nit. Tot un risc.

Les apps de cites poden ser perilloses, s’ha de tenir seny i molta precaució en el seu ús

La gent s’hi enganxa?

Cada dia em trobo amb més pacients que hi estan, homes i dones amb problemes de dependència emocional. Més sovint dones. Són relacions asimètriques, tòxiques, que fan patir, amb molta necessitat de l’altre i que costen molt de tallar. 

Com comencen? 

Sovint, després d’un trencament dolorós del qual no poden passar plana. Una síndrome d’abstinència semblant a la de les addiccions a substàncies. La dependència afectiva és un tipus d’addicció.

Què hi troben, que no troben en la vida real?

Amics ràpidament, sexe fàcil, entreteniment, diversió. És molt còmode. En qualsevol moment, s’interactua amb una altra persona, no cal gaire implicació. És una aventura. Pots triar a la carta, un aparador d’homes i dones, tots disponibles. Típic d’una societat consumista. Pica la curiositat de qualsevol. Prement un botó desconnectes, tanques l’app i continues la teva vida. Que fàcil! A l’hora que vols, quan vols, com tancar i obrir els ulls. Comoditat, facilitat.

Cada dia em trobo amb més pacients enganxats a aquestes apps, homes i dones amb problemes de dependència emocional. Més sovint dones

El sexe mou la societat?

Molt més del que ens pensem. En la vida de molta gent ocupa un lloc important i és clau en una relació de parella. Ja no parlem dels diners que mou. 

Tan sols ens trobem, actualment?

Sí, i cada cop més ocupats. També sabem estar cada cop menys sols. Sembla que la socialització creix, però creix en superficialitat i no en profunditat. Milers de missatges i likes, però poques relacions autèntiques i íntimes. Costa trobar algú amb qui confiar totalment. Sovint en tancar l’ordinador, el mòbil, t’adones que estàs sol. La nostra societat es dirigeix cap a la formació de persones immadures, dependents i fàcilment manipulables. Són els interessos econòmics d’una societat consumista.

Amb tanta app de cites, la gent oblidarà com es lliga?

Oblidarà com es lligava abans. La fórmula actual és diferent. No cal anar a ballar, entaular conversa, el joc de mirades en un bar… La meva filla m’explica que els joves d’avui en dia lliguen principalment a través de les xarxes socials. Si hi ha feeling, queden un dia i es coneixen. Si flueix, inicien «algo».

Sembla que la socialització creix, però creix en superficialitat i no en profunditat. Milers de missatges i 'likes', però poques relacions autèntiques i íntimes

Confessi: és usuària d’aquestes apps?

No en sóc usuària, però sí que fa uns anys hi vaig tafanejar amb un grupet d’amigues. Les conec a través de pacients i amistats. És la distracció habitual de molta gent separada.

Ens hem de malfiar d’algú que no ens coneix de res i ens declara el seu amor?

Home, d’entrada sí, l’amor no apareix de sobte amb una simple foto o una breu conversa, és un sentiment que madura a poc a poc. Hi ha molta gent necessitada d’amor que es vol creure que d’un dia per altre ha trobat l’amor de la seva vida. Potser per això s’arriba a creure que algú pugui enamorar-se de sobte i no se’n malfia. Llavors passa el que passa. Hi ha molts estafadors sentimentals que se n’aprofiten.

Sota la ingenuïtat d’una persona enamorada i cega es cometen actes macabres i denigrants. És l’altra cara de la moneda de la revolució digital

Fa poc, dues germanes van ser estafades per un «militar americà» i han acabat assassinades.

És una desgràcia que passin coses d’aquestes. Una pena. La societat millora en alguns aspectes i les estafes també ho fan, es sofistiquen, es superen dia a dia. Sota la ingenuïtat d’una persona enamorada i cega es cometen actes macabres i denigrants. És l’altra cara de la moneda de la revolució digital.

Subscriu-te per seguir llegint