Macarena Díaz, una mare amb trastorn bipolar i esquizofrènia, va sortir de casa seva de Morón de la Frontera (Sevilla) amb el seu fill Antonio David, de 15 anys i que pateix una discapacitat molt greu, el matí del 12 de setembre. Sis mesos després, res se sap del destí del noi, a qui la mare va dir haver deixat, ja mort, a un contenidor d'escombraries prop de Madrid. CASO ABIERTO, el canal d'investigació i successos de Prensa Ibérica, ha tingut accés a les imatges d'aquest viatge, en el qual la dona i el seu fill en cadira de rodes van circular per les províncies de Sevilla, Cadis, Càceres i Madrid fins que ella va arribar, sola, a una gasolinera de la província de Segòvia.

Macarena, de 40 anys, està en llibertat i ha tornat al seu poble, Morón de la Frontera. És l'única investigada per la desaparició del seu fill. Ha donat diverses explicacions diferents a la policia: va explicar que el seu fill es va morir a casa, que ella el va matar injectant-li una xeringa amb aigua, que els seus familiars polítics drogaven a la criatura, que David va morir durant el viatge, que volia portar-lo a Santiago de Compostel·la per veure si es curava i «ressuscitava». Seguint la seva història, la policia va registrar desenes de contenidors d'escombraries i ha revisat els abocadors de Valdemingómez i Pinto (Madrid), sense èxit.

LA MARE SURT DE CASA

La investigació ha permès reconstruir amb càmeres de seguretat i de trànsit gran part de l'últim viatge que Macarena va fer amb el seu fill dins del seu cotxe. El 12 de setembre, a les 8.18 del matí, una càmera situada davant de la casa de Macarena la mostra sortint sola de casa i tirant dues bosses a un contenidor d'escombraries. La mateixa càmera la grava fent el mateix altres dues ocasions més aquell matí. A les 9.36, una imatge registra a la dona ja conduint el cotxe. A l'interior hi va David, no se sap si viu o ja mort. La mare ha declarat en gairebé totes les ocasions que el seu fill estava mort quan el va ficar en el cotxe adaptat per minusvàlids i el va asseure en la cadira de rodes.

Macarena surt de casa seva a Morón de la Frontera (Sevilla) i tira un parell de bosses a un contenidor CASO ABIERTO

A les 10.30, una càmera de trànsit grava el cotxe on van la mare i el seu fill, a l'altura de Jerez de la Frontera, a la província de Cadis. Entre les 11.05 i les 11.12, diverses imatges recullen com la dona segueix el seu camí i passa per la capital gaditana, creuant el pont de la Constitució de 1812. Les següents imatges mostren el cotxe circulant per la carretera CA-33 i l'A4. A les 13.05 de la tarda, el cotxe, amb la mare al volant i el fill discapacitat al darrere és gravat quan passava per l'avinguda principal de Cadis. Les següents imatges recuperades per la policia mostren al cotxe a Sevilla i circulant per la S-30.

PARADA A EXTREMADURA

A les 17.25, Macarena i el seu fill, viu o mort, arriben a la localitat de Miajadas, a la província de Càceres. Les imatges d'una estació de servei mostren només a la dona, que compra una garrafa d'oli i es dirigeix de retorn al cotxe.

La mare de David, a l'estació de servei de Miajadas (Càceres). El seu fill estava fora, al cotxe CASO ABIERTO

Macarena va declarar davant la policia que havia hagut de comprar oli perquè el cotxe es reescalfava. De fet, en una de les imatges es veu com el cotxe té el capó obert. No es veu al nen, que segons la mare estava, ja mort, dins del cotxe. La policia sí que va recuperar unes imatges de Macarena empenyent la cadira de rodes del seu fill. Van ser gravades per les càmeres de l'hotel Triana, a Miajadas, però estan borroses i no s'aprecia a David, només es veu a la seva mare empenyent la cadira. Dues hores més tard, a les 19.42 d'aquella tarda, el cotxe de Macarena és gravat per una càmera de control a l'A-5, a l'altura de la localitat de Casas de Miravete, a la província de Càceres.

L'ÚLTIMA IMATGE DE DAVID

A les 21.10 d'aquella nit, una càmera de seguretat d'una botiga pròxima a l'hotel Perales, a Talavera de la Reina (Toledo) mostra l'arribada de Macarena a l'hotel. Es veu a la dona que empeny la cadira de rodes i s'adverteix també la silueta del seu fill, David. Un empleat de l'hotel va declarar a la policia que va veure a la mare i al nen, i que ell va pensar que el noi estava adormit. Macarena va reservar allà una habitació on, segons les seves declaracions, va dormir al costat del cadàver del seu fill. A les 00.35 de la nit, la mateixa càmera registra la sortida de l'hotel de la mare empenyent la cadira de rodes del seu fill. És l'última imatge, borrosa, d'Antonio David que la policia ha aconseguit recuperar.

Macarena, a l'arribada i sortida de l'Hotel Perales, a Talavera de la Reina (Toledo). És l'última imatge amb el seu fill, en la cadira de rodes CASO ABIERTO

A MADRID

Vuit minuts després de les dues de la matinada, el cotxe de Macarena és gravat ja a la província de Madrid. Circula per l'A-5, en el quilòmetre 7,8, al costat de la Casa de Campo. Setze minuts després, a les 2.24, el cotxe passa per la M-30, a l'altura de l'avinguda de Portugal. La dona ha trigat 16 minuts en un trajecte que es fa en cinc o sis a aquelles hores, sense trànsit. La policia va sospitar que va poder desfer-se del seu fill i de la cadira de rodes en aquella zona, però els seus rastrejos no han donat resultat. Macarena va declarar diverses vegades que va tirar el cadàver del seu fill en un contenidor d'escombraries prop de Madrid, encara que en una ocasió va afirmar que l'havia llançat «per un barranc».

Macarena arriba sola i amb una maleta a l'hotel Plaza de Riaza, a Riaza (Segòvia). No hi ha rastre del seu fill CASO ABIERTO

LA MARE, SOLA

Una hora i mitja després, Macarena apareix sola a la localitat de Riaza (Segòvia). Són les 4.05 del matí quan les càmeres de l'Hotel Plaza d'aquesta localitat la graven pujant les escales d'entrada. La dona ja va sola, porta posada la mascareta contra la covid i càrrega amb una maleta. No hi ha rastre del seu fill. No hi ha habitacions lliures aquella nit i Macarena baixa les escales. Un veí del poble la veu deu minuts després tirant alguns objectes a un contenidor d'escombraries al carrer, davant de l'hotel. A les 7.05 del mateix matí, Macarena entra en una estació de servei d'una gasolinera a Carabias (Segòvia). S'ha canviat de roba. Va sola i li explica a l'empleada que han «matat al seu fill». La dona avisa als serveis d'emergència, que arriben poc després i atenen la mare. Ella afirma que la seva família política drogava al seu fill, que és víctima d'una conspiració... És ingressada llavors en la unitat de psiquiatria, primer a l'hospital de Segòvia i posteriorment en el de Valme (Sevilla).

Macarena arriba sola i vestida amb una altra roba a una gasolinera de Carabias (Segòvia) CASO ABIERTO

QUE VAGI EL SACERDOT

Els investigadors intenten que la dona expliqui on va deixar al seu fill. La dona realitza un dibuix a mà del lloc on suposadament va abandonar el cadàver del nen i els acompanya en dos intents de reconstruir el que va passar. En un d'ells, pateix una crisi i la investigació se suspèn. Un sacerdot de Morón al qual la mare havia demanat beneir casa seva acudeix també a l'hospital de Segòvia per intentar esbrinar on és David, sense èxit. La mare va quedar en llibertat, encara que és l'única investigada per la desaparició del seu fill. Viu amb la seva mare i la seva filla gran, que la secunden. Els investigadors sospiten que sap el que va fer amb David i que ella és l'única clau per arribar a trobar a l'adolescent discapacitat.

EL PARE

El pare del noi, Antonio Barroso, no es fia de la mare, de la qual s'havia separat i amb la qual tenia ja pèssima relació abans d'aquest succés. El seu portaveu, Luis Núñez, va explicar a CASO ABIERTO que «el pare manté una lluita diària per intentar trobar al seu fill, però no té mitjans. No entén per què els treballadors socials de l'ajuntament no el van avisar que el nen estava en males condicions». Núñez afegeix que «durant els dos primers mesos, pensàvem que potser el nen estava amb altres persones; però ara resulta més complicat pensar-ho. Ha passat molt de temps i el nen necessita medicació». Aquest diumenge, 13 de març, el pare participarà en una concentració a Morón de la Frontera per reclamar la veritat sobre el que la mare va fer amb David durant aquell últim viatge i trobar al nen, viu o mort.