Durrës, el criminal més buscat d'Europa, s'amagava en un apartament d'Alacant fent-se passar per ciutadà búlgar

Va començar la seva activitat delictiva als 90 i estava a la recerca i captura per l'assassinat de dues persones

Des del 1998, la seva organització criminal havia comès desenes d'assassinats

Durrës, en el moment de la detenció per part de la Policia Nacional

Durrës, en el moment de la detenció per part de la Policia Nacional / Policia Nacional

David López Frías

El seu nom real és Lulzim Berisha, però tots el coneixen com Durrës, la ciutat costanera del nord d'Albània de la qual procedeix. És també el cap d'una de les faccions més actives i perilloses de la màfia albanesa, que és la que ha pres la davantera a les entrades de cocaïna a Europa en general i a Espanya en particular.

És aquí, al nostre país, on Durrës va trobar el seu cau. Perquè havia esdevingut un dels criminals fugitius més buscats per les autoritats europees. Va començar la seva activitat delictiva als 90 i estava a la recerca i captura per l'assassinat de dues persones, resultant ser tot un revenja entre clans rivals ocorreguts l'any 2005 i resolt quinze anys després.

No només això. Des del 1998, la seva organització criminal havia comès desenes d'assassinats. El 2012, la justícia albanesa va condemnar 16 dels membres de la seva organització a quatre cadenes perpètues i 267 anys de presó per a la resta dels membres per assassinat, extorsió i segrest. Les autoritats albaneses insistien en la importància i la prioritat que suposava la localització d'aquesta persona.

Després de les investigacions pertinents, tot feia pensar que Durrës s'amagava al nostre país. Després de les primeres investigacions, la cerca es va centrar a la costa llevantina, fins on es van desplaçar diversos agents de la Policia Nacional durant setmanes. Poc després van aconseguir localitzar un apartament a Sant Joan d'Alacant on podria estar amagat el fugitiu.

Aquest mateix mes de desembre, mentre els investigadors feien una vigilància discreta als voltants de la urbanització, els agents van aconseguir identificar un altre membre de l'organització que es disposava a traslladar de lloc el fugitiu, moment en què els agents van aprofitar per dur a terme el seu arrest.

La Colla de Durrës

Però un dels membres, concretament Adriatik Colin, se'n va penedir. Va optar per cooperar amb la justícia després de la seva repatriació des d'Itàlia, revelant bona part de les causes i els autors dels fets criminals.

Aleshores, la colla ja havia quedat debilitada. L'organització es va dividir en dues organitzacions més, encapçalades respectivament per Lulzim Berisha i Klodian Saliu. Les dues xarxes criminals van passar de ser una a convertir-se en rivals entre si, començant una guerra entre elles, tal com revela el diari albanès Shqiptarja.

Separació i guerra

La guerra ja era oberta. Només nou mesos va trigar l'altra facció a venjar l'assassinat del seu líder, Klodian Saliu. El seu successor i actual líder es diu Indrit Dokle i està acusat d'haver comès l'assassinat d'Avni Gashi (un membre de la banda rival) el 13 d'octubre del 2005 a Tirana. Després de l'assassinat, el cos de Gashi va ser llançat al poble de Romanat, també al districte de Durrës.

La venjança del grup ja encapçalat per Indrit Dokle no va quedar només amb això. 27 dies després va organitzar l'assassinat del ciutadà albanès Ilir Kolgjini, conegut per ser el millor amic de Lulzim Berisha. Aquest crim va tenir lloc el 30 d'octubre del 2005 a la capital del país, Tirana, prop de l'estadi nacional Qemal Stafa.

Fugida i detenció

Lulzim Berisha, àlies Durrës, el fundador, ideòleg i capitost de tot l'entramat des del principi, va ser detingut el 2016 a Macedònia i extradit a Albània. Però finalment va aconseguir sortir de presó sense complir la seva condemna de 25 anys, quedant en llibertat sota fiança pel Tribunal de Primera Instància de Durrës al·legant motius de salut.

Aquesta decisió es va produir al seu moment després que el Tribunal Suprem rebutgés la petició de la fiscalia de cadena perpètua. Aprofitant la seva posada en llibertat, va emprendre la fugida del país i va acabar refugiant-se a Alacant, on va trobar el cau perfecte per amagar-se i continuar liderant la seva activitat criminal. Allà es va fer amb documentació falsa de Bulgària per passar desapercebut.

Tot i això, el gener del 2022, Lulzim Berisha va ser declarat a la recerca i captura per la Fiscalia de Durrës, la mateixa que va ordenar el seu alliberament el 2016. Sabedor que el buscaven, preparava la seva fugida d'Alacant, però la Policia Nacional ha acabat amb la seva interminable fugida en un apartament de Sant Joan. Lluïa roba esportiva i una gorra rosa quan els agents espanyols van consumar la seva detenció. Ara serà extradit de nou al seu país.