La SECO ha presentat aquest migdia el X Congrés Nacional que farà a partir de demà a l'Hospital de Bellvitge i en què desenes d'experts en obesitat mòrbida --entre cirurgians, fisioterapeutes, endocrins i nutricionistes-- debatran sobre les diferents tècniques per abordar una malaltia que afecta unes 400.000 persones a Espanya i que en els últims mesos ha estat d'actualitat a causa de la mort de diverses persones mentre eren sotmeses a una intervenció.

L'obesitat mòrbida és una malaltia caracteritzada per l'excés de greix corporal. Afecta aquelles persones que superen en més d'un 50% el seu pes ideal i incrementa el risc de mort en un 200% en les persones entre 16 i 40 anys. L'obesitat mòrbida està associada a l'aparició de malalties com la diabetis, la depressió, el colesterol elevat, la insuficiència respiratòria i l'àcid úric.

Segons el president de la SECO, Antonio Torres, "sobre el 10% de la població espanyola té obesitat i un de cada quatre d'aquests pacients acabarà patint obesitat mòrbida". En total, es calcula que a Espanya es realitzen entre 4.000 i 5.000 intervencions de cirurgia bariàtrica cada any, "l'única solució curativa per a aquest tipus de pacients", ha destacat el doctor Torres. Pel que fa a Catalunya, existeixen 35.000 persones amb obesitat mòrbida, de les quals tan sols se n'operen entre 1.000 i 1.200 a l'any.