14 de gener de 2009
14.01.2009
40 Años
40 Años
Estudi de l'Hospital del Mar

Menjar peix durant l'embaràs afavoreix la intel·ligència del nen

13.01.2009 | 11:49

Menjar peix dues o tres vegades per setmana durant la gestació està associat a un increment en les capacitats intel·lectuals dels infants, segons un estudi del Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental (CREAL) i l'Institut Municipal d'Investigació Mèdica (IMIM-Hospital del Mar) publicat on-line aquest mes de desembre per la revista Public Health Nutrition.

Segons Michelle Méndez, primera autora de l'article, hi ha un tipus d'àcid gras (l'àcid docosahexaenoic) que pertany al grup dels omega-3, que passa la barrera placentària, i podria ser el responsable d'aquest efecte positiu sobre les capacitats cognitives dels infants d'intel·ligència, expressió verbal, capacitat motora i memòria.
Per arribar a aquestes conclusions, els investigadors van estudiar 392 dones i els seus fills, provinents de l'illa de Menorca, on habitualment es consumeix freqüentment peix en la dieta. Se'ls va demanar que emplenessin un qüestionari sobre els seus hàbits alimentaris durant la gestació poc després del naixement. Quan els infants van complir els quatre anys d'edat, psicòlegs van mesurar el grau de desenvolupament neurològic dels nens mitjançant l'Escala d'Habilitats Infantils McCarthy (MCSA), a més de recollir dades sobre la seva dieta i la seva activitat física.

El consum de peix i marisc durant l'embaràs ja havia estat estudiat pel perill de toxicitat neurològica que comporta per als nens, risc atribuïble principalment a les elevades concentracions de mercuri que hi poden haver presents en aquests aliments. No obstant això, estudis previs havien aportat indicis que algunes substàncies presents en el peix i el marisc podrien ser beneficioses per a l'incipient creixement del cervell del nen. Aquest és el primer treball que ha pogut estudiar diferenciadament els efectes del consum de peix i de marisc i que s'ha realitzat en una població on l´elevat consum de peix i de marisc no està associat a factors socioeconòmics, com passa a Estats Units i Regne Unit, apunta l'Hospital del Mar en un comunicat.

En aquest estudi no s'ha trobat cap associació positiva entre el consum de marisc i el desenvolupament neurològic posterior, fet que es creu que està motivat pels baixos nivells d'àcids grassos poliinsaturats del tipus DHA (àcid docosahexaenoic) en aquest aliment. Els resultats de l'estudi suggereixen que una ingesta moderada de peix, però no de marisc, durant la gestació s'associa amb una millora dels desenvolupament intel·lectual de la descendència. A partir d'aquest treball els autors recomanen estendre l'estudi a d'altres poblacions amb elevats consums de peix en la seva dieta per tal de confirmar els resultats obtinguts.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema