Entre les làpides centenàries i les escultures funeràries del Cementiri del Poblenou de Barcelona sembla que no passa el temps. Però passa per a tots i mostra d'això és que aquest cementiri fundat el 1775 ha estat el primer d'Espanya a introduir el codi QR en els panells informatius.

El cementiri del Poblenou ha situat codis d'aquest tipus a l'entrada del recinte i en els departaments segon i tercer perquè els visitants que disposen de telèfon intel·ligent puguin accedir a la informació de la ruta cultural.

El codi QR o "codi de barres de resposta ràpida» és un sistema per emmagatzemar informació mitjançant una matriu de punts que es caracteritza per tres quadrats que es troben a les cantonades.

El cementiri barceloní de Poblenou s'ha convertit en el primer d'Espanya en la introducció del codi QR, seguint el camí del Japó, on és habitual trobar aquest codi de barres als cementiris.

"Aquesta eina pot afavorir que les noves generacions s'acosten al cementiri i aprofitin la informació que facilita el codi QR per conèixer com va ser la ciutat dels vius del Segle XIX a través d'un recorregut per la ciutat dels morts del Segle XXI", ha dit a Efe el director de Cementiris de Barcelona, ??Jordi Valmaña.

El Cementiri de Poblenou compta amb valuoses mostres d'art funerari, com l'àngel de Fabiani o l'àngel de la mort del Cementiri dels Pobres.

Els codis QR del Cementiri de Poblenou faciliten informació sobre aquestes escultures i sobre l'època en què van ser aixecades.

Al Japó, també s'utilitzen per facilitar les visites culturals, però estan tan estesos que també es poden trobar en tombes sense valor escultòric on els familiars han volgut afegir informació sobre els difunts aquí enterrats.

El cementiri del Poblenou encara no ha arribat a aquest punt, però ja conviuen en el seu interior modernitat i tradició.

Així, comparteixen espai els joves que miren alternativament els panteons i el seu telèfon mòbil, amb els familiars que canvien les flors de les tombes i els supersticiosos que col · loquen exvots davant la tomba del Santet, un nen mort fa més d'un segle i que té fama de fer miracles.