La propagació de virus informàtics a través de les xarxes socials és una cosa que es repeteix cada cert temps i ha tornat a aparèixer un que s'està reproduint de perfil en perfil. La Policia Nacional ha advertit a través del seu perfil a Twitter d'aquesta nova amenaça que arriba en forma d'invitació perquè vegem un vídeo a Facebook. El problema és que al infectar-nos, el passes als teus contactes.

Segons ha explicat el portal tuexperto.com, hi ha dues formes de rebre aquesta infecció, o bé a través d'un missatge per Facebook convidant-nos a veure un vídeo o etiquetant-nos. Tant si premem sobre ell per veure'l com si el descarreguem, podríem infectar el dispositiu que estiguem fent servir. I no només ens afectarà a nosaltres, també s'expandirà a tots els nostres contactes.

Atents als senyals

Una de les primeres pistes per detectar que un arxiu és un virus és el seu nom. Portarà per nom "Vídeo" seguit d'una numeració. Gairebé sempre segueix el mateix patró, però amb possibles variacions perquè la seva detecció no sigui tan simple.

Hi pot haver variacions, però més o menys sempre segueix el mateix estil. Des de "Vídeo" a "My first vídeo", "My vídeo" o "Private vídeo". Però després amb una numeració. El reclam, en aquesta ocasió, un suposat vídeo amb contingut sexual. L'avís serà que has estat etiquetat en una publicació.

En el cas que premem al vídeo o el descarreguem, semblarà que veurem alguna cosa però no, el que estarem fent és infectar-nos i de pas, fer que als nostres contactes els hi arribi el mateix virus.I si m'infecto?

Si has comès l'error de donar-li al vídeo, el primer que cal fer és canviar la contrasenya de Facebook. El següent pas, analitzar l'equip amb un antivirus o amb qualsevol altra solució per eliminar el malware que tinguem en l'equip.

I finalment, fer-li una revisió a fons l'equip. Analitzar si hi ha algun programa estrany instal·lat, o si tenim un connector que no ens soni instal·lat al nostre navegador. Tot això pot fer que estiguem enviant spam sense saber-ho.