Facebook proporcionarà nous tipus de dades anònimes dels seus usuaris, inclosos possibles contactes amb persones pròximes a la seva ubicació i les seves amistats, per a ajudar als experts i institucions que investiguen la difusió de la pandèmia de coronavirus.

Com ha anunciat la companyia en un comunicat, Facebook ha expandit el seu programa Data for Good, que persegueix usos socials amb les seves dades, i que ja facilita informació sobre moviments d'usuaris a investigadors i organitzacions que combaten la Covid-19.

Ara, la companyia ha afegit tres nous tipus de dades al seu programa de dades per a experts sanitaris, amb l'objectiu "d'ajudar a informar els esforços per predir la malaltia i per prendre mesures de prevenció". Es tracta de dades agregades anonimitzades per a protegir la privacitat dels usuaris.

La primera de les eines mostra als investigadors la probabilitat que les persones d'una zona determinada hagin estat en contacte amb unes altres, a través de patrons que s'usen per a predir possibles contagis locals.

Una altra funció mesura les tendències de mobilitat en una regió, mostrant a través d'una corba si els seus habitants es queden a les seves cases durant la quarantena o si visiten altres llocs, la qual cosa pot guiar les mesures preventives.

Finalment, Facebook ha recopilat un índex de connexió social que mostra el grau d'amistats dels usuaris d'una regió que provenen d'altres zones o altres països, la qual cosa pot ajudar els epidemiòlegs a destriar on és més probable que s'expandeixi el virus.

Així mateix, la companyia ha col·laborat amb un estudi elaborat per la Universitat de Carnegie Mellon (els Estats Units) i començarà a difondre una enquesta entre els seus usuaris estatunidencs, amb preguntes com un autodiagnòstic de COVID-19, per a ajudar a monitorar i predir la difusió de la malaltia.