No hi ha cap aplicació de mòbil anomenada "Coronavirus Finder" que permeti localitzar als infectats per COVID-19 que estan a prop, com afirma un missatge difós per WhatsApp que pretén en realitat robar les dades bancàries de l'usuari per a estafar-lo.

En els últims dies s'ha viralitzat a través de la plataforma WhatsApp un missatge que ofereix a qui el rep la suposada oportunitat de saber si té a prop a algun contagiat per COVID-19 i on es troba exactament. Per saber-ho ha d'obrir una presumpta app denominada "Coronavirus Finder".

"Dotze persones infectades es troben prop de vostè. Conegui la seva ubicació per 75 cèntims d'euro" és el text, en anglès, que apareix en la portada de la "aplicació" que l'usuari ha de prémer. En fer-ho, una segona pàgina li demana que introdueixi les dades de la seva targeta bancària: Número, data d'expiració i Codi CVV.

És un intent d'estafa que s'aprofita del temor general de la població al contagi per coronavirus. Si l'usuari es deixa portar per la curiositat sense pensar-s'ho dues vegades, en intentar accedir a la falsa app un virus troià s'infiltra en el seu mòbil, accedeix a les seves dades bancàries i transfereix el control sobre els diners del seu compte als creadors de l'estafa.

Davant l'expansió d'aquesta pràctica fraudulenta, la Guàrdia Civil ja ha alertat sobre la falsedat d'aquesta presumpta app a través de Twitter, on adverteix que, si l'usuari obre l'arxiu, el seu mòbil quedarà infectat amb un "troià Ginp" que passarà "el control dels seus comptes a les mans dels delinqüents".

El programa maliciós "Ginp" és un perillós troià, creat l'any 2019 i especialitzat a sostreure dades bancàries en mòbils Android, que no desperta sospites fàcilment perquè simula amb molta versemblança l'aparença de les pàgines d'entitats financeres que ofereixen serveis als seus clients a través de les seves pròpies app.

A més d'alertar contra l'intent de frau, la policia proporciona als usuaris un conjunt de consells per a no deixar-se enganyar en aquests casos, el primer d'ells "descarregar aplicacions solament de mercats oficials", com Google Play per a dispositius Android o Apple Store per a sistemes IOS.

Desactivar en el mòbil l'opció "Instal·lació d'aplicacions desconegudes" és una altra de les recomanacions oficials per a no ser estafat amb aquesta mena d'enganys, a més de "tenir instal·lat un antivirus de confiança, així com actualitzat tant el sistema operatiu com les aplicacions".