La meitat dels usuaris fan servir la mateixa contrasenya per a accedir a tots els serveis que utilitzen a internet: bancs, correus electrònics o xarxes socials.

I només un de cada cinc usuaris dóna a aquestes contrasenyes la importància que realment mereixen per accedir a aquestes plataformes digitals d'una forma completament segura i evitar que puguin ser accessibles per als ciberdelinqüents o a través de la "web profunda".

Les dades les van posar de relleu diverses empreses especialitzades en ciberseguretat amb motiu de la celebració del "dia mundial de les contrasenyes" que programen les companyies de el sector tecnològic el primer dijous de maig per cridar l'atenció sobre la importància de disposar de contrasenyes segures.

Un estudi realitzat per l'empresa especialitzada en seguretat informàtica Panda Security revela que hi ha una dicotomia entre la importància que els usuaris donen a la ciberseguretat i l'ús que fan dels seus dispositius en els entorns familiars.

Segons les dades facilitades per aquesta empresa, el 90 per cent dels usuaris considera "robustes" les seves contrasenyes, generalment una combinació de vuit dígits i que alternen números i lletres, però en realitat no ho són i poden ser desxifrades fàcilment.

L'empresa Entelgy ha subratllat per part seva que la biometria permet reforçar o substituir una contrasenya, i ha destacat la importància que les claus siguin "complexes, úniques i privades".

La proliferació de comptes, aplicacions, xarxes socials o llocs web provoca, segons aquesta empresa, que els usuaris tendeixin a crear claus senzilles i a repetir-les en diferents comptes per no oblidar-les.

Per disposar de contrasenyes "robustes" aconsellen claus amb una longitud major a vuit caràcters (que incloguin lletres, nombres i signes), modificar la contrasenya periòdicament, activar la doble autenticació i usar quan sigui possible solucions de biometria (empremta dactilar, iris o reconeixement facial).