14 de febrer de 2016
14.02.2016

El "30 minuts" emet el colpidor reportatge "Els fills del pecat"

El documental que va sacsejar Irlanda recull la història de la fossa dels nens de mares solteres

14.02.2016 | 00:00
Una placa recorda els noms dels nens enterrats a la fossa.

El programa 30 minuts ha programat per avui el colpidor reportatge "Els fills del pecat", la història que va sacsejar Irlanda i el món en descobrir-se una fossa comuna amb els cosos d'infants nascuts de mares solteres.
El nom de Tuam, una petita i tranquil·la localitat de l'oest d'Irlanda, va ser portada als diaris i als informatius de TV i ràdio de mig món la primavera del 2014 per una troballa esgarrifosa: la d'una fossa comuna amb les restes de més de 800 nadons i nens petits, nascuts entre 1925 i 1961. És als terrenys d'una antiga residència-maternitat, avui demolida, regentada per monges i destinada a ma??res solteres i als seus fills. Eren, per tant, els "fills del pecat", els nadons concebuts fora del matrimo?ni i, per tant, condemnats, juntament amb les seves mares, a l'ostracisme i al menyspreu social més absolut en la catòlica Irlanda.
La Casa per a Mares i Fills de Tuam, com moltes altres d'Irlanda, es va convertir en un autèntic infern per a aquells nens i nenes, nascuts de mares solteres. Molts, víctimes de maltractaments, desnutrició i gairebé nul·la atenció mèdica, hi van morir, i van ser enterrats d'amagat, en uns pous cecs que comunicaven a través de túnels amb la residència de Tuam. Els nens i nenes que van sobreviure també van ser separats de les seves mares i van ser venuts per a l'adopció al mateix país i a l'estranger, un negoci lucratiu per a tots aquests tipus de centres d'acollida, repartits per tot Irlanda i regentats per monges.
El reportatge "Els fills del pecat" ens il·lustra sobre un dels episodis més obscurs de l'Església catòlica a Irlanda, no exempt de paral·lelismes en altres països, entre els quals hi ha Espanya. Una Església catòlica, la d'Irlanda, que dominava, i encara domina, els principals elements de la vida política i social del país. La prova és que, a pesar de les declaracions de les autoritats eclesiàstiques, que manifesten sentir-se "horroritzades", i l'obertura d'una comissió d'investigació, encara no s'han exhumat els cadàvers, ni la comissió ha conclòs els seus treballs. I és que l'escàndol de la Casa de Mares i Fills de Tuam afecta de ple el nucli de l'estructura institucional i eclesiàstica d'Irlanda, amb hipotètiques però evidents derivacions penals.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook