El programa 30 minuts ha programat per avui el colpidor reportatge "Els fills del pecat", la història que va sacsejar Irlanda i el món en descobrir-se una fossa comuna amb els cosos d'infants nascuts de mares solteres.

El nom de Tuam, una petita i tranquil·la localitat de l'oest d'Irlanda, va ser portada als diaris i als informatius de TV i ràdio de mig món la primavera del 2014 per una troballa esgarrifosa: la d'una fossa comuna amb les restes de més de 800 nadons i nens petits, nascuts entre 1925 i 1961. És als terrenys d'una antiga residència-maternitat, avui demolida, regentada per monges i destinada a ma??res solteres i als seus fills. Eren, per tant, els "fills del pecat", els nadons concebuts fora del matrimo?ni i, per tant, condemnats, juntament amb les seves mares, a l'ostracisme i al menyspreu social més absolut en la catòlica Irlanda.

La Casa per a Mares i Fills de Tuam, com moltes altres d'Irlanda, es va convertir en un autèntic infern per a aquells nens i nenes, nascuts de mares solteres. Molts, víctimes de maltractaments, desnutrició i gairebé nul·la atenció mèdica, hi van morir, i van ser enterrats d'amagat, en uns pous cecs que comunicaven a través de túnels amb la residència de Tuam. Els nens i nenes que van sobreviure també van ser separats de les seves mares i van ser venuts per a l'adopció al mateix país i a l'estranger, un negoci lucratiu per a tots aquests tipus de centres d'acollida, repartits per tot Irlanda i regentats per monges.

El reportatge "Els fills del pecat" ens il·lustra sobre un dels episodis més obscurs de l'Església catòlica a Irlanda, no exempt de paral·lelismes en altres països, entre els quals hi ha Espanya. Una Església catòlica, la d'Irlanda, que dominava, i encara domina, els principals elements de la vida política i social del país. La prova és que, a pesar de les declaracions de les autoritats eclesiàstiques, que manifesten sentir-se "horroritzades", i l'obertura d'una comissió d'investigació, encara no s'han exhumat els cadàvers, ni la comissió ha conclòs els seus treballs. I és que l'escàndol de la Casa de Mares i Fills de Tuam afecta de ple el nucli de l'estructura institucional i eclesiàstica d'Irlanda, amb hipotètiques però evidents derivacions penals.