02 de abril de 2019
02.04.2019
Diari de Girona

TV3 dedica un «Quatre gats» a la memòria històrica

Ricard Ustrell recorda els 80 anys del final de la Guerra Civil donant veu a tres dones

02.04.2019 | 00:45
Ricard Ustrell, amb una de les protagonistes.

Aquesta nit, a partir de les 21.55 h, TV3 emetrà un especial de Quatre gats, l'espai d'entrevistes en profunditat dirigit i presentat per Ricard Ustrell. En aquesta ocasió, ara que fa 80 anys del final de la Guerra Civil espanyola, el programa està centrat en la memòria històrica. Les protagonistes del programa seran tres dones.

En primer lloc, Roser Guinau, veïna de la Torre de l'Espanyol, explicarà la història de recerca del seu pare, mort a la batalla de l'Ebre. Els acompanyarà l'actriu Montserrat Carulla, que també va viure de prop la guerra i el pare de la qual va passar una llarga temporada al camp d'Argelers.

En segon lloc, el programa viatjarà a París per descobrir la història de Francine Christophe, supervivent del camp de concentració de Bergen-Belsen, on, juntament amb la seva mare, van ajudar a néixer un nadó que ha retrobat al cap dels anys. I, en tercer lloc, Ustrell entrarà a la presó Model amb la presidenta de les Àvies de la Plaza de Mayo, Estela de Carlotto. L'Estela ha retrobat el seu net, robat després de l'assassinat de la seva filla. Gerardo Pisarello completarà el relat de la dictadura argentina, explicant per primera vegada com van matar el seu pare.

Ricard Ustrell també viatjarà fins al Valle de los Caídos amb l'actor i cantant Pablo Carbonell, on, dies abans que Franco sigui exhumat de la seva tomba, reflexionarà sobre com l'estat espanyol ha tancat o mal tancat les ferides. Allà, el programa recorrerà tres històries personals que es tornen col·lectives, tres països, tres ferides.


«Avi, et trauré d'aquí»

Tot seguit, a les 22.55 h, la nit dedicada a la memòria històrica continuarà amb Sense ficció. El programa recupera Avi, et trauré d'aquí, de Montse Armengou i Ricard Belis, un documental que narra com, mig segle després, fills i nets lluiten per recuperar el cos dels seus éssers estimats que estan enterrats al Valle de los Caídos.

Inaugurat l'any 1959, i presentat oficialment com «un monument a la reconciliació», el règim franquista no va dubtar a profanar tombes i fosses de víctimes de la Guerra Civil –nacionals i republicans– per farcir aquell immens mausoleu. El Valle de los Caídos s'ha convertit en la fossa comuna més gran d'Espanya.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook