El Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC) ha dictaminat que Telecinco va difondre dades que permetien identificar una menor presumpta autora de la mort de la seva mare a Banyoles, fet que suposa, segons el seu parer, una «intromissió il·legítima» prohibida per la llei de protecció jurídica del menor.

La cadena privada, que va emetre informacions sobre aquest cas els dies 10 i 11 de gener en el programa Informativos Noche i a El programa de Ana Rosa, va publicar el nom sencer i la fotografia de la mare, i el nom de pila de la menor i la seva edat, així com imatges del domicili i del centre escolar, va informar ahir el CAC en un comunicat.

Fonts de Telecinco consultades han declinat pronunciar-se de moment sobre l'assumpte.

L'anàlisi feta per l'òrgan regulador arran d'una denúncia del síndic de greuges indica que «sobre la identificació de la menor d'edat, cap dels programes va aportar elements d'identificació directa, però si van aportar dades que permetien la identificació en entorns pròxims».

Entre ells, cita el CAC, el nom de la menor i la seva edat, imatges del seu domicili i el seu centre escolar, imatges i nom i cognoms de la mare, així com el «vincle de filiació». A més, l'organisme que regula la comunicació audiovisual de Catalunya subratlla que El programa de Ana Rosa va establir, «de manera reiterada, una relació entre la salut mental de la menor d'edat i la conducta violenta que se li atribueix», mentre que Informativos Noche va establir aquesta relació «de manera ocasional».

El CAC ha considerat que aquests elements informatius poden suposar una intromissió il·legítima prohibida per la llei de protecció jurídica del menor, la llei de comunicació audiovisual de Catalunya i la llei general de la comunicació audiovisual.

D'acord amb l'àmbit competencial del CAC, «l'acord s'ha enviat, juntament amb l'informe de continguts, a la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) perquè emprengui les mesures oportunes».