Aquesta nit, a les 21.55 h, el programa 30 minuts de TV3 emetrà la producció associada Marihuana, made in Catalunya, un treball que mostra com Catalunya s'ha convertit en els últims anys en un productor i exportador d'un tipus de marihuana cada vegada més potent i perillós que provoca que organitzacions criminals de tot el món s'instal·lin al territori atretes per aquest negoci il·legal.

Cultivadors autòctons i organitzacions criminals de tot el món produeixen arreu del territori català cànnabis que s'acaba venent i consumint a Europa. Ho fan a través d'un sistema d'explotació industrial basat en grans plantacions clandestines que els traficants oculten en urbanitzacions, naus industrials o domicilis particulars. La demanda europea ha activat una gran oportunitat de negoci per als traficants, ja que el preu d'un gram de marihuana es multiplica en travessar la frontera francesa. Això ha atret a Catalunya màfies de procedència estrangera que sovint competeixen violentament pel mercat.

Els Mossos d'Esquadra calculen que hi ha de 3 a 5 morts anuals derivades d'enfrontaments criminals a causa de la marihuana. Només durant el 2018, els investigadors van desarticular 33 màfies dedicades a la producció i exportació de cànnabis.

La xifra de plantes intervingudes durant l'any passat pels Mossos, Cos Nacional de Policia (CNP) i de la Guardia Civil supera les 200.000, una quantitat mai assolida ni publicada fins a la data que tanmateix representa una part proporcionalment escassa del total.

Endesa ha calculat que, durant l'any passat, el frau elèctric perdut en plantacions clandestines equival al que haurien consumit 23.000 famílies durant aquests 12 mesos, és a dir, una ciutat com Girona. Els indicadors de la companyia elèctrica mostren que hi ha plantacions indoor a totes les comarques.

El reportatge dirigit per Guillem Sànchez entrevista, entre d'altres, els investigadors dels Mossos i de la Guàrdia Civil, un policia local de Maçanet de la Selva, un inspector de l'Agència Duanera, una experta en narcotràfic, la psiquiatra responsable de Drogodependències de Vall d'Hebron, el portaveu de la Fira Spannabis amb seu a Cornellà, el cap contra el frau elèctric d'Endesa, un professor d'economia de la UB o un activista dels clubs cannàbics. Veus diverses i afectades per intentar entendre en què consisteix el boom de la marihuana que viu Catalunya.