11 de gener de 2009
11.01.2009
40 Años
40 Años

Els centres de salut van batre el passat 29 el rècord de visites a urgències en 10 anys

Les consultes per la irrupció del virus de la grip i el fet que fos un dilluns després de quatre dies festius van afavorir-ho

11.01.2009 | 01:00
Imatge d´arxiu de l´inici, l´octubre passat, de la campanya de vacunació de la grip al CAP Santa Clara de Girona.

ATENCIÓ SANITÀRIAUn total de 7.203 consultes i visites a domicili amb caràcter d'urgència es van registrar a la regió sanitària de Girona
el primer dia laborable després de la celebració de les festes de Nadal i Sant Esteve, seguits d'un cap de setmana amb temperatures baixes i inclemències meteorològiques. Salut ho qualifica de dada "anecdòtica", tot esperant l'arribada de l'epidèmia de la grip en els propers dies.

En els més de deu anys que fa que es registren les visites d'urgències a primària i als centres hospitalaris gironins, la xifra global màxima s'ha marcat fa molt pocs dies: el 29 de desembre passat. Hi van tenir molt a veure les consultes a causa del virus de la grip o d'altres microorganismes que provoquen afeccions respiratòries, però també que aquell 29 de desembre fos el primer dilluns després d'una bona colla de dies que per a molta gent van ser festius: el dijous anterior era Nadal i el divendres era Sant Esteve. Això sí, des dels Serveis Territorials del Departament de Salut a Girona recalquen que en cap moment es va viure una situació de col·lapse a les consultes. Caldrà veure què passa en els propers dies, tenint en compte que, si les visites a urgències han baixat entre l'1 i el 7 de gener respecte a l'última setmana de desembre, la consellera Geli ha indicat que la situació d'epidèmia pel virus de la grip és a punt d'arribar a la regió sanitària de Girona, com ja ho ha fet a bona part de Barcelona.

En concret, el 29 de desembre passat, els centres de primària de la regió sanitària de Girona van atendre un total de 5.852 visites a urgències i els seus professionals van fer 148 visites més a domicili. Pel que fa als centres hospitalaris, la xifra d'atencions va ser de 1.203, 286 de les quals a l'hospital Josep Trueta, que individualment havia batut el seu rècord absolut dos dies abans, el 27 de desembre, amb 295 persones ateses a urgències.

En total, doncs, el dia 29 es van fer a les comarques gironines 7.203 atencions urgents, la xifra més alta des que el 14 d'agost del 2005 es va batre l'anterior rècord. Així ho ha explicat el director de Sector del Servei Català de la Salut a Girona, Salvador Campasol, recalcant però que en cap cas el dia 29 es va arribar a una situació de col·lapse als centres gironins.

També ha apuntat que el fet que el dia 29 fos un dilluns després de quatre dies festius pot haver afavorit aquest rècord, que considera una dada "anecdòtica". I evidentment les consultes provocades per afeccions de les vies respiràtores també hi van afavorir, segons el director de Sector.

Virus

I és que com altres microorganismes que proliferen amb el fred, el virus de la grip està fent la seva feina i, mentre que a la zona de Barcelona la quantitat de persones infectades ja ha fet qualificar en els últims dies la situació com a epidèmia, la consellera de Salut, Marina Geli, ha explicat que a les comarques gironines s'espera que aquesta situació arribi en els propers dies. Per si de cas, Campasol ha indicat que aquest hivern han acudit a vacunar-se contra el virus al voltant de 116.500 gironins que formen part de la població de risc, una xifra lleugerament superior a la de l'hivern 2007-2008.

Amb tot, si entre l'1 i el 7 de gener les visites a urgències hospitalàries van baixar un 9% i les de primària un 1% respecte a la setmana del 29 de desembre, la previsió que el virus de la grip infecti més gent fa pensar que el nombre de consultes es tornarà a enfilar en els propers dies.

De moment, on existeix més activitat és a l'àrea de Girona ciutat i el seu entorn, segons han explicat fonts del Departament de Salut. El tipus de virus és el que es preveia en vacunar i igual o poc més agressiu que fa un any.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema