Un nen de 10 mesos i una nena de cinc anys de nacionalitat britànica van ser trobats morts ahir passada la una del migdia a l'habitació 101 de l'hotel Miramar, al passeig Jacint Verdaguer de Lloret de Mar. I tot apunta que els petits van morir asfixiats en mans de la seva mare, una dona també britànica d'uns 40 anys que va arribar al municipi dissabte en companyia dels dos infants per passar-hi unes vacances de quatre dies. A l'espera d'esclarir com va esdevenir-se tot -els cossos van arribar a mitja tarda a l'Institut de Medicina Legal de Girona i s'espera que se'ls faci l'autòpsia entre avui i demà- l'autoria de la mort sembla clara ja que la dona, que podria haver actuat sota els efectes d'alguna substància, va confessar als Mossos d'Esquadra que ella havia mort els dos petits. En principi tot apunta que els va asfixiar. Però, per contra, no va explicar per quin motiu ho va fer.

Passades la una del migdia la dona va baixar a la recepció de l'hotel. Segons van explicar testimonis -la van veure molts clients que sortien del menjador; els estrangers acostumen a dinar d'hora- la dona estava en estat de xoc però ni cridava ni plorava. Això sí, feia mala cara i ulleres. Va demanar al personal de recepció que avisessin una ambulància i la policia. No va voler dir per què, segons un testimoni simplement va dir "ja ho veureu". Presumint que podia tractar-se d'alguna cosa greu, el personal es va adreçar a un agent de la policia local que en aquells moments patrullava pel passeig.

L'agent va pujar a l'habitació del primer pis i va destapar la caixa dels trons.

Ni sang ni signes de violència. Simplement, els cossos dels dos petits estaven estirats al llit i tapats amb cura amb una flassada. Estaven pàl·lids i immediatament es va avisar els Mossos d'Esquadra i els serveis mèdics, que van intentar reanimar-los. Sense èxit. Poca estona després, la policia autonòmica detenia la mare dels nens sota la sospita fonamentada de ser la responsable de la mort dels infants. Això sí, a l'espera de veure com evoluciona la seva declaració, els Mossos no han volgut fer públic quin delicte li atribueixen: homicidi o bé assassinat.

Cap a les dues de la tarda, quan els Mossos van arribar a l'hotel, van iniciar les perquisicions per intentar esclarir les circumstàncies de la mort dels petits. En principi es considera que la mare els va asfixiar, però cal esperar als resultats de l'autòpsia ja que no es descarta que els subministrés alguna droga. Però l'estat que presentava la dona fa pensar que potser va ser ella qui havia ingerit alguna substància que li va provocar una alteració de consciència. Per tal de no deixar caps per lligar, els policies van fer recuperar al personal de l'hotel les deixalles dels hostes de l'habitació 101 per veure si hi havia restes de medicaments o drogues. Ara per ara la britànica, la identitat de la qual no va ser facilitada pels Mossos d'Esquadra, roman a la comissaria de Blanes i s'espera que passi a disposició judicial entre avui i demà. El jutjat número tres de Blanes ha decretat el secret d'actuacions.

La incògnita del company

Ahir l'ambaixada britànica a l'Estat es va limitar a ratificar la detenció de la dona i a dir que el cas estava en mans policials. Però la tasca interna es va fer i al vespre el pare dels dos nens ja volava des de Gran Bretanya per fer-se càrrec de la situació. La dona va arribar dissabte a l'hotel en companyia dels dos infants. Viatjaven per lliure, sense operador turístic. Tenien reservada una habitació triple i la van pagar per avançat. El pare dels nens no els va acompanyar, però a la policia li consta que la dona es veia a Lloret amb un home que no estava registrat a l'hotel. Ara se l'està intentant localitzar per veure si pot aportar llum sobre els fets. Ahir a la tarda no constava cap altra detenció que la de la mare, segons van confirmar oficialment els Mossos. Pel que fa al comportament de la dona, ningú hi havia notat res d'estrany. Una família francesa que s'allotja a l'habitació de sobre, al segon pis de l'hotel, va veure dilluns els dos petits jugant sols al balcó. La mare els va estirar de mala manera per fer-los tornar a dins. Ahir al matí, però, no van sentir res d'estrany.

La Unitat Territorial d'Investigació (UTI) de la policia autonòmica va iniciar la seva tasca. Cap a tres quarts de quatre les autoritats judicials van arribar a l'hotel. Passat un quart d'hora de les quatre es va fer entrar la mare dels petits per una porta lateral de l'establiment per tal de procedir a la reconstrucció del crim. La dona anava emmanillada i va tenir molta cura de tapar-se la cara. Vestia texans i una samarreta blanca i es movia amb rapidesa. Els agents la protegien amb el seu cos perquè ningú la pogués identificar. Se la van endur passades les sis de la tarda. Seguia emmanillada.

La policia científica va estar-se a l'habitació 101 fins passades les set de la tarda, recollint indicis i investigant els fets. L'hotel va estar blindat fins aquesta hora, i només podien entrar-hi els clients prèvia identificació. I després, relativa normalitat excepte per la porta precintada de la cambra 101.

Expectació al passeig jacint verdaguer. Un centenar de curiosos es van agrupar davant l'hotel on havia tingut lloc la tragèdia.Un furgó de transport judicial va traslladar els cossos dels dos infants a l'Institut de Medicina Legal de Girona. Entre avui i demà, l'autòpsia esclarirà les causes de la mort. Els Mossos d'Esquadra van tancar l'accés a l'hotel i diversos hostes van ser interrogats per intentar esclarir què havia passat a l'habitació 101. Turistes i locals intentaven assabentar-se de què havia passat. A mitja tarda, fins i tot uns pispes van intentar fer l'agost. La policia els va foragitar.