Arcadi Calzada va presentar ahir la seva dimissió com a director de la Fundació Príncep de Girona que té com a president d'honor Felip de Borbó dies després de conèixer-se que un jutjat havia reobert una causa contra ell per possibles irregularitats comeses quan era president de Caixa Girona. Calzada va prendre possessió del càrrec com a director de la Fundació Príncep de Girona a finals de juny de 2009.

Sobre la decisió de Calzada ha pesat la inspecció de la Generalitat que va revelar desfasaments pressupostaris entre els ingressos reals i els declarats de l'Obra Social, factures no justificades, i vendes d'empreses d'alts càrrecs a la caixa, circumstància que prohibeix la llei de caixes. La investigació de la Direcció de Política Financera i Assegurances que va detectar irregularitats a l'entitat i la seva obra social, es va iniciar el juliol de 2009 i va finalitzar l'octubre, i estudiava les àrees de crèdits, operacions d'alts càrrecs de l'entitat i l'Obra Social quan la caixa estava presidida per Arcadi Calzada.

Totes aquestes circumstàncies havien obert un debat a dins de la Fundació Príncep de Girona, en la qual es veia amb preocupació si les circumstàncies podien tacar la imatge de l'entitat. L'ara exdirector va ser un dels impulsors del projecte de Fundació que es va fer realitat la primavera de 2009, quan representants de Caixa Girona, la Caixa i la Fundació Gala-Dalí es van reunir amb els prínceps.

Precisament, el paper rellevant del l'hereu de la corona en la Fundació ha estat un dels factors que ha jugat en contra de Calzada, que s'ha vist forçat a presentar la renúncia a contracor. Ara, la comissió delegada haurà de buscar un substitut.

El procés en el qual està immers Calzada respon a l'obertura el setembre per part del jutjat número 2 de Girona de la causa per possibles irregularitats quan ocupava la presidència de Caixa Girona.

La venda d'obres d'art

La jutge titular ha considerat reprendre el cas "davant de l'existència de nous indicis", segons la interlocutòria que va saltar als mitjans de comunicació el 13 de setembre. Els fets, arxivats el 28 de març de 2006, s'han reobert davant l'aparició de nous indicis d'acord amb una inspecció rutinària de la Generalitat que revelava descoberts en comptes corrents d'alts càrrecs de Caixa Girona, així com activitats com a proveïdor del seu president, circumstància que prohibeix la llei de caixes. Entre altres coses, Calzada és acusat d'haver venut obres d'art a Caixa Girona quan presidia aquesta entitat a través d'una empresa de la seva propietat per valor de més de 141.000 euros, fet que ell mateix va admetre.

Un dia abans un extreballador va demanar reobrir el cas que ell mateix havia denunciat perquè existien nous indicis. Entre aquestes noves informacions, cita l'existència d'una declaració escrita de l'apoderat-cap del departament d'immobles de Caixa Girona, Josep Gusó, en què posa de manifest l'existència d'operacions irregulars.

La renúncia

A través d'un comunicat, la Fundació Príncep de Girona va confirmar que s'ha acceptat la renúncia de Calzada. El ja exdirector va afirmar, després de dimitir com a director de la Fundació Príncep de Girona, que "necessita temps" per defensar-se de les suposades irregularitats en la gestió de Caixa Girona quan ell la presidia, segons van confirmar fonts de la fundació que ha dirigit fins ara. Calzada va manifestar que la seva renúncia al càrrec servirà perquè no es vegi perjudicada la imatge de la Fundació, i així li ho va expressar ahir al matí al president de la fundació, Antoni Esteve, que va acceptar la dimissió.

"Aquest canvi en la Direcció de la Fundació no haurà de suposar cap contratemps per a la seva bona marxa, ja que té en l'actualitat un equip professional i solvent per seguir impulsant els projectes que estan en curs", afegia la nota de la Fundació. Ara l'entitat iniciarà la recerca d'un nou director.

La Fundació també va agrair a Arcadi Calzada la seva "gran contribució i l'excel·lent tasca tant en la posada en marxa del projecte com durant tot el període que ha estat al capdavant d'aquesta".