Del triomf més gran al fracàs més absolut en només dos anys. Aquest és el viratge que ha patit el PSC gironí, que ara fa només dos anys celebrava, a les eleccions generals de 2008, el seu rècord de vots, percentatge i diputats; mentre que ara ha experimentat el seu mínim històric de tots els comicis en què ha participat. Els socialistes gironines mai havien tingut uns resultats tan ínfims ni al Parlament, ni al Congrés, ni a les municipals ni a les europees.

El PSC gironí ha tingut resultats desiguals a les diferents eleccions, però fins ara, els seus resultats sempre havien oscil·lat entre el 20% i el 30%, essent especialment elevats a les generals, on darrerament han esdevingut la força guanyadora, i més discrets a les parlamentàries, on mai no han aconseguit vèncer CiU.

L'única excepció havia estat l'any 1980. En aquelles parlamentàries, el PSC va obtenir els que havien estat els seus pitjors resultats fins diumenge: 44.691 vots, és a dir, un 19,64% del cens però que va ser suficient per a tenir 4 diputats.

Ara, en canvi, els socialistes gironins s'han quedat amb tan sols tres representants al Parlament. Tal com van apuntar el partit la nit electoral, la crisi ha jugat un paper primordial en aquest retrocés, així com el descontentament d'alguns sectors amb l'obra del tripartit. De fet, el vot en blanc ha passat de 1.278 a 8.459 sufragis, alguns dels quals es poden interpretar com un vot de càstig al tripartit i especialment al PSC (els votants d'ERC podien anar-se'n a altres formacions independentistes). També ha jugat un paper clau la sentència sobre l'Estatut i la desconfiança d'alguns sectors cap al líder del PSOE, José Luis Rodríguez Zapatero.

Sigui com sigui, el cert és que el PSC gironí ha signat els seus pitjors resultats de la història, perdent 19.257 vots i 8 punts percentuals i reculant posicions a marxes forçades. De fet, si alguna cosa s'ha posat de manifest amb aquests resultats és que l'independentisme ha guanyat terreny al socialisme: la suma dels vots d'ERC, Solidaritat Catalana i Reagrupament és de 54.730 sufragis, 10.000 més dels que ha obtingut el PSC. A més, en dues comarques (Cerdanya i Pla de l'Estany), Solidaritat i Reagrupament han sumat junts més que els socialistes: al Pla de l'Estany, per exemple, les dues formacions independentistes obtenen el 10,86% dels vots, mentre que el PSC es queda només amb un 8,07%. A la Cerdanya, les formacions de Joan Carretero i Joan Laporta sumen l'11,18% dels sufragis emesos, mentre que els socialistes només arriben al 8,96%. El vot independentista, doncs, s'ha fragmentat però no s'ha reduït, ja que ha mantingut xifres similars a les d'ara fa quatre anys. En canvi, el dels socialistes ha caigut obertament.

Tot mirant amb detall el territori, els socialistes només han guanyat en dos dels 221 municipis gironins, tots dos menors de 1.000 habitants: Sant Miquel de Fluvià i Sales de Llierca. Per comarques, els seus millors resultats han estat al Baix Empordà (16,45% dels vots) i la Selva (15,74%), però fins i tot en aquests territoris han quedat a quilòmetres de distància de CiU.

Igual que al conjunt de Catalunya, els dirigents del PSC gironí asseguren que ara cal reflexionar i fer els canvis necessaris. Però s'hauran de posar les piles: les eleccions municipals, previstes pel 22 de maig, estan esperant a la cantonada, i allà els socialistes hi tenen molt en joc, començant per l'alcaldia de Girona.